Kiedy temperatura za oknem zachęca jedynie do wsunięcia się pod ciepły koc, noworoczny kalendarz podsuwa okazję, byśmy choć kulinarnie wyruszyli w podróż do rozgrzanych słońcem krajów Ameryki Południowej czy dalekiej Azji. To właśnie w tych regionach świata prym w kuchni wiodą potrawy bazujące na pikantnych i ostrych przyprawach, słynących ze swych rozgrzewających właściwości. Dzień Pikantnych Potraw, bo o nim mowa, obchodzony jest 16 stycznia i stanowi doskonałą okazję do wypróbowania smacznych przepisów na proste, ciepłe i sycące dania.
Ostre przyprawy wzbogacają smak potraw. Oto 5 powodów, dla których warto sięgać po nie w kuchni:
Pieprz cayenne i papryka
Idealne na Dzień Pikantnych Potraw! Jeżeli nie przesadzimy z ich ilością, to nadamy potrawom pożądanej ostrości. Doskonale podkreślą charakter mięs, zwłaszcza łagodnego w smaku drobiu. Warto doprawić nimi skrzydełka, pałki z kurczaka czy drobiowe szaszłyki z warzywami. Są one składnikami kompozycji Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr, która pomoże nadać daniom z drobiu ten wyrazisty, oczekiwany przez nas smak:
Pikantne skrzydełka z kurczaka
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba osób: dla 6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- skrzydełka kurczaka - 1 kg
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
- olej sezamowy - 50 ml
- sos sojowy - 3 łyżki
- świeży imbir, starty - 80 g
- miód - 1 łyżka
- świeża kolendra - 1 pęczek
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- margaryna - 100 ml
Sposób przygotowania:
Imbir
Po imbir sięgamy najczęściej zimą, dodając go do herbaty pijanej w chłodne wieczory. Ale warto go używać także podczas gotowania, obserwując kulinarne poczynania Azjatów. Imbir jest bowiem bardzo często elementem orientalnych dań z kurczaka, wołowiny, ryb i innych owoców morza. „Co ciekawe, przyprawę ta warto wykorzystać także w tradycyjnych daniach kuchni polskiej, np. dodając imbir do farszu do schabu czy roladek – nada im ciekawą nutę smakową”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Pieczony schab z jabłkami
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- schab środkowy w całości ze skórką - 1 kg
- Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
- twarde jabłka - 3 sztuki
- masło - 50 g
- cukier brązowy - 30 g
- curry - 20 g
- ząbek czosnku - 2 sztuki
- świeży imbir - 20 g
- świeżo mielony czarny pieprz
- gałązka świeżego rozmarynu - 4 sztuki
- natka pietruszki - 1 pęczek
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Kurkuma
Charakteryzuje ją specyficzny żółtawo-pomarańczowy kolor oraz ostry smak. Jest jednym z głównych składników mieszanki curry. Sprawdzi się zatem w daniach o azjatyckim rodowodzie. 16 stycznia warto więc przygotować kurczaka w sosie curry czy indyjskie potrawki z warzyw podkreślone właśnie kurkumą. „Polecam ją także dodawać do gotowania ryżu czy ziemniaków, bo nada ona im doskonały wyrazisty smak oraz głęboką barwę”, radzi ekspert kulinarny Knorr:
Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- udka z kurczaka bez kości - 500 g
- Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
- jogurt naturalny - 150 ml
- śmietana kremówka - 200 ml
- sok z 2 cytryn
- kurkuma - 1 łyżeczka
- cebula - 2 sztuki
- szczypiorek - 1 pęczek
- olej - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Czosnek
Dobrze nam znany od lat dzieciństwa, ale nie zapominamy o nim i później często jest stałym lokatorem wielu polskich kuchni. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie żadnego dania mięsnego czy sałatki bez dodatku czosnku. Podkreśla smak mięs, wzbogaca sosy i włoskie makarony, znakomicie komponuje się z warzywami, nadaje zupom wyrazistości. Dodany do marynaty, finalnie nada ostrości przygotowywanym mięsom. Skarmelizowany jest doskonałym elementom farszów do mięsa. Nada również charakter tradycyjnym mielonym:
Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 g
- Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
- jajko - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- kajzerka namoczona w mleku - 1 szt.
- bułka tarta - 6 łyżek
- cukinia – ¼ sztuki
- ser kozi - 100 g
- olej - 100 ml
Sposób przygotowania:
Chrzan
Chrzan uznawany jest za jedną z najstarszych i tradycyjnych przypraw wykorzystywanych na polskich stołach. Jego najostrzejszą odmianą jest chrzan wasabi, najpopularniejszy w kuchni azjatyckiej, przede wszystkim japońskiej. Ten tradycyjny będzie podstawą doskonałego sosu do dań mięsnych, np. pieczonego schabu. A dodany do farszu sprawi, że przygotowywane zrazy będą wyraziste w smaku:
Pieczony schab z chrzanowym sosem
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: dla 6 osób
Poziom trudności: średnie
Składniki:
- schab środkowy - 800 g
- Przyprawa do mięs Knorr - 1 sztuka
- chrzan tarty w słoiczku - 100 g
- ząbek roztartego czosnku - 1 szt.
- śmietana - 200 ml
- majeranek - 1 łyżka
- olej słonecznikowy - 80 ml
- woda - 2 szklanki
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Smacznego!