16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw. To święto wszystkich miłośników ostrzejszych smaków. Żeby je uczcić, dodajmy trochę pikanterii do naszych dań w postaci chilli, czosnku, papryki lub sosu tabasco.
W spożywaniu produktów cechujących się dużą pikantnością należy zachować umiar, jednak z okazji Dnia Pikantnych Potraw możemy pokusić się o prawdziwie ogniste potrawy!
Czerwona jak ogień - papryka
Papryki zawierają związek o nazwie kapsaicyna, która odpowiada za ich ostrzejszy smak. Nadadzą więc one wyrazistości szaszłykom z kurczaka z warzywami, które mogą w tym dniu zagościć na naszych stołach. Szaszłyki będą smakować jeszcze pikantniej dzięki ostrej marynacie, stworzonej na bazie mieszanki przypraw takich jak kolendra, czosnek, cebula oraz pieprz cayenne.
„Pamiętajmy, aby mięso pozostawić w marynacie na około 20 – 30 minut. Przed nadziewaniem szaszłyków, drewniane patyki możemy zamoczyć na kilka minut w wodzie, dzięki temu nie będą przypalały się podczas smażenia. Nadziewajmy szaszłyki, zaczynając i kończąc na mięsie, dzięki temu kompozycja nie powinna się rozpaść” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ostra królowa - chilli
Synonimem ognistego smaku jest papryczka chilli, która rozpali każde danie. Często jest wykorzystywana w kuchni meksykańskiej. Zainspirowani nią, możemy przygotować chilli con carne. To kolorowa wersja duszonego gulaszu, składającego się z pomidorów, fasoli, kukurydzy i mięsa – z dodatkiem właśnie papryczki chilli.
„Danie to jest naprawdę mieszanką wybuchową. Użyjmy do niego wieprzowiny lub mieszanego mięsa mielonego – wieprzowo-wołowego. W tej wersji dania jest też dodatek pieczarek, które idealnie komponują się z pozostałymi warzywami. Chili con carne podawajmy na ciepło z ryżem, pszennym plackiem – tortillą lub z kukurydzianymi trójkątnymi tacosami” – poleca szef kuchni Knorr.
Tradycyjne chili con carne
Składniki:
Sposób przygotowania:
Będzie gorąco – tabasco
Tabasco to meksykański sos, którego receptura nie zmieniła się od XIX wieku. Do jego produkcji wykorzystuje się dojrzałe papryczki i ocet winny. Sos idealnie pasuje do mięsa, zwłaszcza do kurczaka. Aby złagodzić jego ostry smak, można przyrządzić kurczaka cajun z kaszą jaglaną. Do jego przygotowania potrzebna będzie słodka papryka, cebula, oliwa z oliwek, kolendra i pomidorki koktajlowe:
Kurczak cajun z kaszą jaglaną
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wyraziście i po polsku - czosnek
Wracamy do kuchni polskiej, której nieodłącznym elementem jest czosnek. Tradycyjnie spożywany jest jako środek wpływający na prawidłową pracę układu odpornościowego. Ale ma on jeszcze jedno ważne zadanie do wykonania – nadaje potrawom wyrazisty, ostry smak. W Dniu Pikantnych Potraw na stole królować mogą więc Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem. „Kluczem do ich intensywnego smaku jest marynata. Dodajmy do niej igiełki rozmarynu, posiekany czosnek oraz przyprawy. Charakterystyczny słodki posmak kawałkom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. Skrzydełka zanurzmy w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smażmy”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Jeśli jednak chcemy nieco złagodzić ognisty smak skrzydełek, przygotujmy do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleśniowego.
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
Składniki:
Sposób przygotowania: