Wydawać by się mogło, że sos to tylko dodatek do głównego dania. Jednak przygotowanie go odpowiednio doprawionego o potrzebnej konsystencji wymaga wiele atencji i czasu, które w trakcie świąt należy poświęcić przede wszystkim najbliższym. Dlatego już teraz warto poznać sprawdzone sposoby na doskonałe świąteczne sosy.
Sos to kropka nad "i", przysłowiowa "wisienka na torcie". To on nadaje daniu pożądany smak, uwypuklając jego najlepsze cechy. Z drugiej strony źle przygotowany sos może równie łatwo obrócić w niwecz nasze kulinarne starania, psując najważniejsze świąteczne danie. Co zrobić, aby temu zapobiec? Zerknąć poniżej na kilka pomysłów szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na udane bożonarodzeniowe sosy. Co więcej, dzięki nim dodamy naszym tradycyjnym sosom prawdziwego świątecznego uroku.
Sos pachnący świętami
Z jakimi zapachami kojarzą nam się święta? Tak, tak, to pomarańcze i aromatyczne przyprawy jak goździki, cynamon i anyż. Możemy ich użyć nie tylko w świątecznych ciastach, ale także przyrządzić z ich dodatkiem sos pieczeniowy. Aromatyczny, wyrazisty w smaku! "Przy tej okazji warto zwrócić uwagę, by nie zdominował on smaku całej potrawy", radzi szef kuchni Knorr. Taki korzenny sos będzie idealny do tłustszych potraw albo tych przygotowanych na bazie czerwonego mięsa. Aby mieć pewność, że sos będzie gęsty i gładki, warto sięgnąć po Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, która pomoże przyrządzić sos bazowy o doskonałej konsystencji. Szczegóły całego przepisu poniżej:
Sos korzenny z nutą pomarańczy
Składniki:
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
- pomarańcza - 1 sztuka
- kora cynamonowa, kawałek - 1 sztuka
- goździki - 2 sztuki
- gwiazdka anyżu, kawałek - 1 sztuka
- szalotka - 2 sztuki
- świeży imbir - 50 g
- olej do smażenia - 50 ml
Sposób przygotowania:
Owocowa nuta
Na wielu świątecznych stołach zapewne pojawi się pieczona szynka. Najczęściej jako danie główne, gromadzące przy stole całą rodzinę. Taki rarytas wymaga odpowiedniej, godnej oprawy w postaci sosu. Który będzie pasował? "Z czerwonym mięsem, ale również z dziczyzną świetnie współgra klasyczny sos cumberland. Przyrządzany na bazie żurawiny doda mięsu owocowej delikatności i jednocześnie nada ożywczy słodko-kwaśny aromat", opowiada Piotr Murawski, ekspert Knorr:
Pieczona szynka z sosem żurawinowym
Składniki:
- szynka wieprzowa – 1,5 kg
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka
- Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
- żurawina ze słoika - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Ryby też mają... sos!
Specjaliści zalecają spożywanie ryb przez cały rok, ale faktem jest, że szczególnie często goszczą one na naszych świątecznych stołach - wszak nie wyobrażamy sobie Wigilii bez tradycyjnego karpia lub innych ryb pod różnorodnymi postaciami. Przyrządzając je, trzeba pamiętać o tym, że ich mięso jest delikatne, kruche i zazwyczaj posiada mniej intensywny smak. Dlatego wymaga sosu, który nie może być zbyt ciężki i przesadnie dominujący w smaku, żeby nie przykryć walorów smakowych ryb.
Sos do ryb możemy przygotować z dodatkiem cebuli czy soku z kiszonej kapusty. Warto pokusić się też o podkreślenie sosu delikatną w smaku musztardą. Oczywiście tradycyjnie możemy przygotować do świątecznych ryb sos śmietanowy czy koperkowy:
Sos koperkowy
Składniki:
- szalotka - 1 sztuka
- olej roślinny do smażenia - 2 łyżki
- mleko 3,2% - 200 ml
- koper drobno pokrojony – 1/4 pęczka
- masło - 2 łyżki
- pieprz biały - 1 szczypta
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
A może sos szary? Będzie doskonale pasował do filetów z karpia. Do jego przyrządzenia potrzeba wielu różnych składników, ale nie trzeba się ich trzymać kurczowo - warto eksperymentować. Przydadzą się nawet te używane tradycyjnie do ciast, jak rodzynki czy płatki migdałów. Jako bazę można wykorzystać Esencję do sosu cebulowego Knorr, która wzbogaci smak i zagwarantuje idealną konsystencję.
Karp w szarym sosie z bakaliami
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- świeży karp – 1,5 kg
- ziele angielskie - 2 sztuki
- liść laurowy - 2 sztuki
- cebule, średnie - 3 sztuki
- marchew - 1 sztuka
- seler - pół sztuki
- Esencja do sosu cebulowego Knorr - 2 sztuki
- por (biała część) - 1 sztuka
- pietruszka korzeń - 1 sztuka
- wino białe wytrawne - 300 ml
- pierniki
- rodzynki - 50 g
- migdały w płatkach - 50 g
- cytryna - 1 sztuka
- pieprz - kilka ziaren
Sposób przygotowania:
Smacznego!