Wyglądają dosłownie jak malowane! Kolorowe kalafiory mają wszelki potencjał, by zawojować nasze stoły. Czarują pięknem oryginalnych barw, oferując mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dostępne właśnie teraz – jesienią!
"Sztucznie modyfikowane? Czy na pewno zdrowe? A może nieprawdziwe?" - takie myśli mogą nam przebiec przez głowę, gdy po raz pierwszy na sklepowej półce ujrzymy kolorowego kalafiora, a nie jego dobrze nam znaną jasną odmianę.
Kto boi się nowości, będzie musiał zweryfikować swoje poglądy. Przynajmniej w kwestii rzadszych odmian kalafiorów. Właśnie dzięki ich kolorowi zawierają dużo składników korzystnych dla naszego organizmu, bo w tych naturalnych barwnikach znajdują się dodatkowe składniki.
Kolor = cenne składniki
Skąd zatem te kolory? Opowiada żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska: „Pomarańczowe kalafiory zawdzięczają swój kolor beta-karotenowi, który jest także odpowiedzialny za barwę marchewki. Składnik ten pomaga nadać skórze kolorytu i wspomaga funkcjonowanie wzroku. Fioletowe kalafiory mogą poszczycić się swoją odmiennością za sprawą antocyjanów, obecnych w wielu innych warzywach i owocach o tej barwie. Udowdniono ich korzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie.
Nie tylko kolorem, ale również kształtem zadziwia jasnozielony kalafior Romanesco. Pochodzący z okolicy stolicy Włoch może przywodzić na myśl symetrycznie stworzoną rafę koralową. Jest bogaty w witaminę C i błonnik pokarmowy. W smaku jest nieco wyrazistszy od popularnej odmiany kalafiora, z wyczuwalną orzechową nutą”.
Zmienność kalafiora: niejeden kolor, niejedna postać
W kuchni kalafior ma bardzo szerokie zastosowanie. Przez swój nienatarczywy smak może być bazą do przygotowania pysznej zupy:
https://www.przepisy.pl/przepis/kalafiorowa-z-kurczakiem
Kalafiora warto także uczynić głównym bohaterem dania - zapieczony lub usmażony w cieście będzie smakował doskonale. Znakomicie sprawdzi się także jako dodatek do schabu:
Schab z fioletowym kalafiorem
Receptura dla 6 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rada szefa kuchni: Zamiast schabu możesz też użyć polędwiczki wieprzowej - wtedy czas pieczenia skróci się o połowę.
Kolorowe kalafiory zwiększą atrakcyjność sałatek, urozmaicając ich smak i świetnie prezentując się na talerzu:
https://www.przepisy.pl/przepis/ziolowa-salatka-kalafiorowa
A gdyby tak zrobić z kolorowego kalafiora puree? Dodajmy go do ziemniaków i zaskoczmy wszystkich niecodzienną barwą tradycyjnego dodatku do kotleta schabowego:
https://www.przepisy.pl/przepis/puree-z-kalafiora-i-ziemniakow-alla-carbonara