Komunikaty prasowe

Międzynarodowy Dzień bez Mięsa - wege nie tylko od święta

2022-03-17
Zdjęcie: Międzynarodowy Dzień bez Mięsa - wege nie tylko od świętaMiędzynarodowy Dzień bez Mięsa - wege nie tylko od święta

20 marca został ustanowiony Dniem bez Mięsa w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych, a na przestrzeni kolejnych lat jego sława wykroczyła poza granice USA. Głównym celem tej inicjatywy było zwrócenie uwagi na fakt, że przemysłowa produkcja mięsa ma bardzo negatywny wpływ na stan planety, jest etycznie wątpliwa, a wegetariański jadłospis może być nie tylko smaczny, ale też pełnowartościowy. ...

Więcej warzyw - mała zmiana, wielki efekt

2022-02-16
Zdjęcie: Więcej warzyw - mała zmiana, wielki efektWięcej warzyw - mała zmiana, wielki efekt

Warzywa są nieodłączną częścią zdrowego stylu życia, mają mnóstwo witamin i dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. Przykładem jest chociażby niepozorna pietruszka, będąca źródłem witaminy C. To substancja pomagająca w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także zwiększa przyswajanie żelaza.

Gotuj z sercem – apetyczne propozycje na walentynkowe menu

2022-02-11
Zdjęcie: Gotuj z sercem – apetyczne propozycje na walentynkowe menuGotuj z sercem – apetyczne propozycje na walentynkowe menu

Choć nie wszyscy pałają dużym entuzjazmem na myśl o walentynkowym szaleństwie i gorączkowym poszukiwaniu pomysłów na to, jak spędzić ten dzień, warto potraktować go jako okazję do skupienia się na ukochanej osobie i docenienia siebie nawzajem. ...

Karnawał, czyli kolorowo i roślinnie

2022-01-12
Zdjęcie: Karnawał, czyli kolorowo i roślinnieKarnawał, czyli kolorowo i roślinnie

Karnawał to tradycja, która dziś kojarzy się przede wszystkim z kolorową zabawą, korowodami przemierzającymi ulice miast, tańcem i balami maskowymi. Rio de Janeiro, Wenecja, Valletta czy Nicea to najbardziej znane miejsca, w których hucznie i barwnie kultywuje się ten obyczaj. Zanim się rozpowszechnił, był mocno związany z agrokulturą, czyli uprawą roli, a okres ten - od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej - był czasem pożegnania z… mięsem.

Fajerwerki na talerzu – cztery sposoby na sylwestrowe przekąski

2021-12-29
Zdjęcie: Fajerwerki na talerzu – cztery sposoby na sylwestrowe przekąskiFajerwerki na talerzu – cztery sposoby na sylwestrowe przekąski

Bożonarodzeniowe barszcze, żurki, zupy grzybowe, uszka, pierogi, bigosy i pasztety już za nami. Było pysznie, ale co za dużo, to nie zdrowo! Czas na małą przerwę od tradycyjnych dań kuchni polskiej. Sylwester to doskonała okazja do skosztowania czegoś trochę innego. ...