
Fabryka Knorr w przeszłości
Fabryka Knorr po wojnie
Produkty marki Knorr pojawiły się w Polsce już w 1932 roku, kiedy to Knorr kupił fabrykę w Poznaniu. Produkowano w niej koncentraty, płatki owsiane i przyprawy. Nasze babcie pamiętają zapewne zasmażkę Knorra Mondamin – sztandarowy produkt z tamtych czasów. W 1939 roku wielkość produkcji w fabryce osiągnęła 1000 ton w skali roku. Działania wojenne spowodowały zniszczenia około 35% zabudowy fabryki a późniejsza nacjonalizacja zakładów produkcyjnych spowodowała, że Knorr nie mógł sprzedawać swoich produktów na rynku polskim. Zupy, sosy i przyprawy Knorr wróciły do polskich sklepów - a Knorr do Poznania – wraz z otwarciem polskiego rynku w 1992 roku.
Fabryka Knorr w Poznaniu
Dzisiaj fabryka produktów spożywczych Knorr zatrudnia niespełna 900 osób a doświadczenie i wiedza pracowników fabryki miały istotny wpływ na decyzję o ulokowaniu na terenie zakładów nowego wydziału produkcji zup w kartonach i opakowań foliowych. Zupy z Poznania trafiają więc na stoły milionów konsumentów w całej Europie.
W lutym 2009 roku na terenie zakładów zostało otwarte globalne centrum rozwojowe płynnych produktów żywnościowych. Opracowywane są w nim receptury, procesy produkcyjne oraz opakowania dla zup, sosów i ketchupów, sprzedawanych na całym świecie pod markami Knorr i Hellamnn’s. Pracuje tu prawie 70 osób.