Szpinak to warzywo, które wzbudza mieszane uczucia. Od zachwytu nad soczystymi, zielonymi liśćmi, z których powstają wspaniałe sałatki, sosy do makaronów czy nadziania do naleśników, po niechęć do spróbowania dań z tym warzywem. Dlaczego? Przyczyny bywają różne, ale najczęściej dotyczą rozczarowujących doświadczeń smakowych z dzieciństwa. Pewnie niektórzy z nas, do tej pory pamiętają szpinak ze szkolnej stołówki serwowany w postaci ciemnej i niesmacznej papki. Prezentujemy szpinak od kuchni, by pokazać jak wiele ma do zaoferowania.
Zielona bomba korzyści
Wielu z nas szpinak może kojarzyć z kreskówką o charakterystycznym marynarzu o imieniu Popeye. Kiedy tylko potrzebował zastrzyku energii, sięgał po puszkę ze szpinakiem, którą pochłaniał błyskawicznie i tak samo szybko zyskiwał ogromną siłę. Jedząc szpinak, nie staniemy się drugim Popeyem, ale możemy cieszyć się doskonałym smakiem tego warzywa oraz korzyściami, jakie zawiera.
Szpinak znany jest jako roślinne źródło żelaza – składnika niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek. Zawiera również witaminę A, witaminę C i kwas foliowy.
Jedzenie szpinaku, dzięki zawartej w nim witaminie A, wspiera utrzymanie wzroku w dobrej kondycji.
Szpinak to nie rocket science!
Nie warto rezygnować z jedzenia szpinaku, opierając się na wspomnieniach mało apetycznej papki o mdłym smaku. Takie doświadczenia mogą zrazić do przyrządzania tego warzywa, a to duża strata, bo w świeżej postaci lub na ciepło, dobrze doprawiony i estetycznie serwowany, jest pysznym uzupełnieniem zarówno prostych i szybkich, a także wykwintnych dań.
Szpinak lubi przyprawy!
Delikatny smak tego warzywa to jego ogromny atut. Dzięki temu bardzo dobrze komponuje się z najróżniejszymi produktami, tworząc ciekawe i aromatyczne dania. Doskonale smakuje również w zestawieniu z owocami. Różnorodność przypraw dostępnych na rynku pozwoli nam wydobyć jego najcenniejsze walory.
Kiedy przyrządzamy szpinak na ciepło, nie możemy zapomnieć o zestawieniu go z czosnkiem i gałką muszkatołową. Dodanie odrobiny świeżo mielonego pieprzu, soli, a także śmietany czy jogurtu pozwoli uzyskać doskonały dodatek na ciepło do dania głównego. Szczególnie polecamy duszony szpinak z czosnkiem. Można go przyprawić również czerwoną słodką lub ostrą papryką, kurkumą i curry.
Duszony szpinak z czosnkiem
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Świeże spojrzenie na szpinak
Szpinak to warzywo, które można jeść świeże – bez żadnej obróbki, typu blanszowanie, gotowanie czy smażenie. Doskonałym przepisem, w którym szpinak występuje w świeżej postaci jest sałatka z burakami i pomarańczą. Idealnie sprawdzi się tu szpinak baby. To ciekawa alternatywa w sałatce dla np. sałaty lodowej. Podawany na surowo wymaga tylko umycia i osuszenia.
Szpinak z burakami i pomarańczą
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Warzywo na każdą porę dnia
Szpinak doskonale sprawdzi się w porze obiadowej serwowany na ciepło, jak i podczas kolacji w sałatce lub jako dodatek do makaronu.
Świeże liście szpinaku najlepiej poddać blanszowaniu – wrzucić na krótką chwilę do wrzątku, a następnie zalać zimną wodą. Staną się miękkie, ale w dalszym ciągu chrupiące. Można go też smażyć, ale nie za długo! Szpinak w sosie ostrygowym to doskonały pomysł na danie ze szpinakiem z patelni.
Szpinak w sosie ostrygowym
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mrożony szpinak zawsze warto mieć w zamrażalce. Doskonale sprawdzi się, gdy mają wpaść goście, a my nie zdążymy już udać się na zakupy. Ma on rozdrobnione, lub w całości liście zwinięte w małe kulki, dlatego postępuje się z nim nieco inaczej, w porównaniu do świeżego. Najpierw możemy rozmrozić go w lodówce, lub zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Następnie odciskamy nadmiar wody i dopiero wtedy możemy przejść do gotowania czy smażenia.
Każdy posiłek ograsz zielonym!
Krótki czas przygotowania dań ze szpinakiem czyni z tego warzywa koło ratunkowe, kiedy chcemy szybko zjeść coś smacznego. Doskonałe także w daniach, które możemy serwować podczas uroczystych kolacji. Taką potrawą jest ryba ze szpinakiem, którą możemy podawać także w trakcie świątecznego obiadu. Szpinak idealnie pasuje jako dodatek do mięs, ale równie doskonale sprawdzi się z bukietem warzyw. Łączmy go z serami – zarówno z wyrazistą w smaku fetą, serem kozim, pleśniowym lazurem, jak i kremową ricottą.
Ryba ze szpinakiem
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Nadal nie masz pewności, czy twoi domownicy pokochają szpinak? Wprowadzając go do kuchennego menu, możesz zacząć od dodawania go do koktajli i smoothies, a także wieloskładnikowych zapiekanek. Apetyczny szpinak w cieście francuskim też jest dobrą propozycją. Postaraj się zaangażować członków rodziny w przygotowywanie posiłku. To doskonała okazja na poznanie warzywa i budowanie dobrych relacji z bliskimi osobami.
Szpinak w cieście francuskim
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: