Komunikat prasowy

Powrót do szkoły nie musi być nudny! 10 pomysłów na lunchboxy

2022-08-29
Powrót do szkoły nie musi być nudny! 10 pomysłów na lunchboxy

Wakacje, wakacje i po wakacjach! Rok szkolny zbliża się wielkimi krokami. Pachnące nowością podręczniki czekają na pierwszy dzwonek, podobnie kolorowe zeszyty, piórniki i plecaki. Oprócz wyprawki w ramach przygotowania dzieci do kolejnego intensywnego roku szkolnego, nie można zapomnieć o ciekawych pomysłach na smaczne, drugie śniadanie. Prezentujemy 10 inspiracji na przekąski, które dodadzą najmłodszym energii na cały dzień pełen nowych obowiązków.

Idealny lunchbox

Przede wszystkim powinien być funkcjonalny, szczelny, posiadać przegródki, i… podobać się dziecku! Dlatego wspólnie wybierzcie najlepszą śniadaniówkę. Możliwości jest mnóstwo. Są pudełka dedykowane konkretnym posiłkom i produktom, np. pudełko w kształcie banana czy jabłka. Praktyczne i estetyczne są pojemniki inspirowane japońskimi bento. W wielu z nich znaleźć można wygodne przegródki, dzięki którym posiłki nawet po kilku godzinach spędzonych w plecaku, będą wyglądać apetycznie i zachowają świeżość. A co włożyć do śniadaniówki? Podpowiadamy!

Jej wysokość kanapka

Pieczywo z dodatkami to niekwestionowany lider w dziedzinie posiłków na wynos. Przygotowuje się je szybko ze smacznych składników, jakie akurat są pod ręką. Łatwo je zapakować, dzięki czemu długo zachowują świeżość. Zadbaj jednak o to, by urozmaicać ich skład oraz sposób przyrządzania. Jedzenie dzień w dzień tego samego sprawia, że dzieci niejednokrotnie wracają do domu z pustym brzuchem i nietkniętym lunchem. Polecamy kanapkę z pastą jajeczną, papryką i szczypiorkiem, której podstawą jest pełnoziarniste pieczywo.

Kanapka z pastą jajeczną z papryką i szczypiorkiem

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
  • 1 łyżka Majonezu Hellmann’s Oryginalny
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 70 g czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo opiecz w tosterze i odkrój skórkę. Odstaw tosty do ostygnięcia. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  2. Ugotowane jajka rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj pokrojoną paprykę oraz majonez i szczypiorek.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotową pastą posmaruj dwie kromki pieczywa – pozostałymi dwoma przykryj kanapki i przygnieć lekko dłonią. Kanapki przekrój po przekątnej na trójkąty. Smacznego!

Nie tylko pieczywo

Jeśli szukasz czegoś innego niż tradycyjna kanapka, mamy doskonały pomysł na lunch – wrapy z kurczakiem i cukinią. Zamiast kurczaka i cukinii, równie dobrze możesz dodać inne mięso lub same warzywa – sałatę, pomidora czy cebulkę.  Dzięki Twojej kreatywności wrapy szybko się nie znudzą!

Wrapy z kurczakiem i cukinią

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 3 podudzia z kurczaka bez kości
  • 1 łyżka Przyprawy do Złotego Kurczaka Knorr
  • ½ cukinii
  • 1 garść świeżych kurek
  • 1 szalotka
  • 2 garście rukoli
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Czosnkowego Knorr
  • 100 g dojrzewającego sera
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z podudzia pokrój w cienkie paseczki, oprósz przyprawą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym.
  2. Kurki umyj, a następnie sparz krótko wrzącą wodą. Cukinię pokrój w cienkie paski, a ser w drobną kostkę. Rukolę umyj i osusz, szalotkę pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło, zeszklij szalotkę, dodaj kurczaka, a po chwili kurki. Smaż chwilę razem, następnie dodaj cukinię i smaż jeszcze minutę. Dopraw pieprzem i zdejmij z ognia.
  4. Do farszu dodaj rukolę i ser, wymieszaj. Placki tortilli posmaruj jogurtem a następnie nałóż farsz.
  5. Brzegi placków zawiń lekko do środka, a następnie zroluj, jak tradycyjnego naleśnika. Zawinięte placki opiecz na suchej rozgrzanej patelni, przekrój pod skosem na pół, poczekaj aż ostygną i zapakuj do lunchboxa.

Coś na ząb!

Przekąski również są ważne! Polecamy doskonały pomysł na świeże i chrupiące warzywa z dipem. Do zapakowania przyda się lunchbox, który w zestawie posiada niewielkie pudełko ze szczelną pokrywką do przetransportowania sosu.

Warzywa z dipem

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 3 łyżki Majonezu Hallmann’s Babuni
  • 2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodny
  • 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Włoskiego Knorr
  • 50 g grzanek sałatkowych
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 8 pomidorków cherry
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki przekrój na pół. Pozostałe warzywa pokrój w słupki.
  2. Sos sałatkowy wymieszaj z majonezem i ketchupem. Przelej całość do śniadaniówki.
  3. W lunchboxie ułóż warzywa kolorami.
  4. Aby zachować chrupkość grzanek w szkole, włóż je do pudełeczka śniadaniowego do oddzielnej przegródki.

Kulinarna lekcja geografii – kierunek Azja!

Fajnie jest podróżować palcem po mapie i odkrywać nieznane. Równie mocno polecamy kulinarne podróże! Idealne do śniadaniówki będą proste sajgonki, przypominające te z Dalekiego Wschodu. Każde dziecko je pokocha.

Proste sajgonki

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do Złotego Kurczaka Knorr
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1 cebula
  • 100 ml sosu słodkie chili
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 marchewki

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka pokrój w paski, posyp obficie przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.
  3. Marchewkę i kapustę pokrój w paski.
  4. Gdy mięso z kurczaka się usmaży i lekko przestygnie, wymieszaj je z kapustą i marchewką tak, aby powstał farsz.
  5. Papier ryżowy zanurz w cieplej wodzie na 2 sekundy, odstaw na talerz na około 30 sekund, aż zmięknie, następnie połóż łyżkę farszu i zwijaj sajgonki. Podawaj z sosem słodkie chili.

Lunch w Meksyku? To możliwe!

Kontynuujemy smakowitą podróż. Nie potrzebujesz walizki – wystarczy pudełko śniadaniowe! A w nim – quesadillas – typowe i popularne danie meksykańskie składające się z tortilli, którą wypełnia na ogół ser, mięso oraz przyprawy. Podejrzewamy, że szybko stanie się jednym z ulubionych lunchów dzieci i dorosłych!

Quesadilla z kurczakiem

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 8 średnich pieczarek
  • 200 g startego sera żółtego
  • 1 łyżka Fix Chili Con Carne Knorr
  • 3 łyżki świeżej posiekanej kolendry
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany
  • 4 placki tortilli
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa oraz mięso umyj i pokrój w paski.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso z warzywami, dodaj Fix Knorr oraz masło. Całość smaż aż warzywa zmiękną. Odstaw.
  3. Tortille posyp startym serem, a następnie smaż na suchej patelni każdy placek na złoty kolor.
  4. Na połowę tortilli wyłóż farsz i zawiń drugą połową. Przekrój na pół. Podawaj z kwaśną śmietaną i posiekaną kolendrą.

Warzywa w nowej odsłonie

Czasem rodzice skarżą się, że dzieci nie przepadają za warzywami. Wydają im się nudne i niesmaczne. Dlatego polecamy dodawać je do każdego dania w atrakcyjny sposób. Ważne, by było kolorowo i pysznie! Jesteśmy pewni, że tartaletki ze szpinakiem, zapakowane do lunchboxa, znikną do ostatniej sztuki. Warzywa możemy z powodzeniem dodawać do wytrawnych wersji keksu albo muffin.

Tartaletki z łososiem i szpinakiem

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 8 osób

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 biała cebula
  • 200 ml śmietany 36%
  • 100 g szpinaku
  • 50 g startego, żółtego sera
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 ml oliwy
  • 1 Bulion Warzywny Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj foremki do pieczenia o średnicy 8-10 centymetrów. Idealnie nadają się te do pieczenia babeczek. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 2 milimetrów. Następnie jedną z foremek powycinaj krążki z ciasta i wyłóż nimi środek każdej foremki. Ponakłuwaj widelcem każdą tartaletkę i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 5 minut.
  2. Łososia oraz cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj szpinak i smaż chwilę razem.
  3. Śmietanę i bulion dodaj do składników smażonych. Doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj moc grzania.
  4. Wystudź masę szpinakową, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Następnie wrzuć starty ser i wymieszaj wszystkie składniki, aż się połączą.
  5. Do każdego z zapieczonych spodów z ciasta nałóż przygotowany farsz. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i zapiekaj przez ok. 10-12 minut.

Lunchbox dla zapracowanych

Planowanie posiłków dla całej rodziny bywa dużym wyzwaniem. Musisz mieć pomysł na posiłek, przygotować go, a w natłoku codziennych obowiązków często trudno jest wygospodarować dodatkowych kilka chwil na przyrządzanie kolejnych dań. Dlatego podpowiadamy prosty tip! Do śniadaniówki możesz włożyć danie z obiadu lub kolacji. Doskonałym pomysłem będzie tarta warzywna na cieście francuskim. Smakuje wybornie również na zimno!

Tarta warzywna na cieście francuskim

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 kule mozzarelli
  • 1 opakowanie Naturalnie Smacznie Fix Chłopski Garnek Knorr
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie rozłóż na wysmarowanej olejem formie i nakłuj je widelcem
  2. Pokrojone na drobne kawałki warzywa przypraw pieprzem i usmaż na chrupko.
  3. Odczekaj kilka minut, aż warzywa wystygną. Po tym czasie ułóż je na cieście francuskim.
  4. Wymieszaj śmietanę ze startą mozzarellą, dodaj Fix Knorr i szczyptę mielonego, czarnego pieprzu.
  5. Polej pozostałe składniki przygotowanym sosem i zapiecz wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Piecz około 20 minut.

Jeśli placki to tylko na słodko? Niekoniecznie!

W ramach przekąski do szkoły możesz zaproponować placki z kaszy jęczmiennej, które wspaniale smakują również na zimno.

Placki z kaszy jęczmiennej

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 100 g boczku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 cukinia
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 Bulion Rosół Wołowy Knorr
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej około 1 litr wody. Dodaj bulion Knorr. Następnie dodaj kaszę i ugotuj ją razem z bulionem. Ugotowaną kaszę odcedź i odstaw do wystygnięcia.
  2. Do kaszy dodaj startą na tarce cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajko oraz wysmażone skwarki z boczku i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto, z którego powstaną placki, powinno być dość zwarte.
  3. Wykładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz na patelni. Placki smaż z obu stron na zloty kolor.
  4. Gotowe placki udekoruj listkami natki pietruszki.

Ze szkoły prosto w tropiki

Koniec lata może być dla najmłodszych przykrym doświadczeniem. Kończy się wakacyjna beztroska, a zaczynają lekcje, zadania domowe i sprawdziany. Przypomnij swojemu dziecku wakacyjny klimat – owocowo-ziołowa sałatka serowa będzie na to najpyszniejszym sposobem.

Owocowo-ziołowa sałatka serowa

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 125 g sera ementalera
  • 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Francuskiego Knorr
  • 125 g parmezanu w płatkach
  • ½ sałaty lollo bianco
  • 125 g sałaty frisee
  • 1 czerwona cykoria
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 gałązka zielonych winogron
  • 2 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Pieprz biały

Sposób przygotowania:

  1. Ser, jabłko, gruszkę i obrane ze skórki pomarańczę i grejpfruta pokrój w kostkę, a winogrona w ćwiartki. Sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Następnie przełóż wszystko do salaterki. Dodaj rodzynki.
  2. Wymieszaj ocet z oliwą i sosem sałatkowym Knorr. Dodaj musztardę oraz posiekany koperek i szczypiorek. Wymieszaj.
  3. Polej sałatkę sosem. Przed podaniem posyp parmezanem w płatkach.

Małe co nieco osłodzi każdy sprawdzian

Jeśli planujesz dać dziecku do szkoły coś słodkiego, postaraj się, aby były to produkty jakościowe. Nie kupuj w pośpiechu batonów czy cukierków. W przypadku domowych wypieków masz pełną kontrolę nad tym, co znajdzie się w śniadaniówce – wysokiej jakości produkty. Puszyste bułeczki z rodzynkami to smaczny i słodki posiłek. Polecamy!

Bułeczki z rodzynkami

Czas przygotowania: 120 minut

Liczba porcji: 7

Składniki:

  • 330 g mąki pszennej
  • 8 g suchych drożdży
  • 140 ml mleka
  • 40 g masła
  • 35 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g rodzynek

Do smarowania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj ciepłe mleko, roztopione masło, jajko, cukier, sól oraz suche drożdże.
  2. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wsyp rodzynki i dokładnie wymieszaj.
  3. Zostaw ciasto pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich bułeczki. Zachowaj między bułeczkami odstępy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Włóż blachę z bułeczkami do piekarnika i piecz przez ok. 15-17 minut do zarumienienia.