Wokół nas wiosna w pełni. Piękna, soczysta zieleń, kwitnące krzewy i drzewa, a wieczory coraz dłuższe i cieplejsze. W takich okolicznościach przyrody wspaniale jest zjeść coś pysznego na świeżym powietrzu w miłym towarzystwie rodziny, przyjaciół i znajomych. Jest to również idealny czas na zorganizowanie grilla. W końcu grillować każdy może, niekoniecznie będąc wirtuozem rusztu! Pomożemy stworzyć pyszne potrawy z grilla, a także wskażemy co zrobić, by przyjęcie na świeżym powietrzu było udane i dopięte na ostatni guzik.
Pogoda
Pogoda ma kluczowe znaczenie. Jednak, nawet jeśli z prognozy pogody wynika, że czeka nas deszcz, nie rezygnujmy z zaplanowanego grillowania. Spotkanie z najbliższymi może się odbyć pod dachem, a warzywa czy mięso upieczemy w piekarniku. Dla przykładu hot dogi z grillowanymi kiełbaskami można równie dobrze przygotować w domu, korzystając z patelni grillowej.
Hot dogi z grillowanymi kiełbaskami
Czas przygotowania: 15 min.
Liczba porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Data
W Polsce przyjęło się, że Majówka jest symbolicznym sygnałem do rozpoczęcia grillowego czasu. Najchętniej spotykamy się w letnie i ciepłe popołudnia oraz wieczory. Są też jednak miłośnicy grilla, którzy ten rodzaj obróbki warzyw, mięsa, serów i owoców praktykują na świeżym powietrzu do później jesieni. A zimą, już w domu, korzystają z grilla elektrycznego. W chłodniejsze dni pamiętajmy o bluzach i rozgrzewających napojach. Największym zmarzluchom rekomendujemy zaopatrzyć się w koce.
Towarzystwo
Grillowanie może być ciekawym pomysłem na weekendowy obiad z najbliższymi. Stanowi także doskonałą okazję do spotkania się w większym gronie. Zapraszając znajomych, pamiętajmy, by zapewnić odpowiednie produkty na grilla – w zależności od preferencji i diety mięsnej lub bezmięsnej. Grillowanie to zazwyczaj dość nieformalna impreza i coraz częściej każdy przynosi coś, na co ma ochotę – produkty na sałatkę, kiełbaski czy deser. Dlatego też jest to doskonała okazja do wymiany doświadczeń kulinarnych i odkrycia nowych doznań smakowych znanych produktów w nieznanej dotąd odsłonie.
Miejsce
Do grona szczęśliwców z pewnością zaliczają się osoby dysponujące kawałkiem własnej zieleni obok domu lub ogródkiem działkowym. Natomiast wiele miast w Polsce oferuje możliwość skorzystania ze specjalnie wydzielonych stref na grilla. Idealnym miejscem będzie zorganizowanie przyjęcia pod miastem. Musimy się jednak wcześniej upewnić czy właściciel domku lub pensjonatu nie ma nic przeciwko rozpaleniu grilla.
Menu
Dania na grilla powinny być proste w przygotowaniu, różnorodne w smaku i apetycznie serwowane. W dalszym ciągu na grillach królują kiełbaski i karkówka. Coraz chętniej jednak sięgamy po warzywa sauté, z dodatkiem oliwy lub nadziewane mięsem. Smaczne i efektowne okażą się faszerowane pieczarki albo opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem. Kolorowe szaszłyki z warzywami też prezentują się i smakują doskonale. Popularne jest także grillowanie owoców morza, np. kalmarów i krewetek. Zaskakujące dla gości mogą być grillowane owoce, tak bardzo popularne w Belgi czy Holandii. Na grillu nie powinno zabraknąć również orzeźwiających sałatek z sezonowych warzyw oraz sosów, które wzbogacą smak grillowanych dań.
Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Czas przygotowania: 30 min.
Liczba porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Napoje
Mocno przyprawione i aromatyczne potrawy mogą zwiększyć pragnienie, dlatego przygotujmy zapas orzeźwiających i chłodnych napojów. Do pieczonej kiełbaski często serwuje się zimne piwo. Doskonale sprawdzi się również piwo bezalkoholowe dla osób, które przyjadą autem. Woda z dodatkiem kilku plasterków cytryny lub limonki oraz świeżej mięty to gwarant zwycięstwa w walce z pragnieniem. Równie dobrze sprawdzi się domowa lemoniada w wersji z ogórkiem, truskawkami albo cytrusami. Mrożona herbata też będzie świetnym rozwiązaniem.
Motyw przewodni
Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości, a wiemy, że uwielbiają kuchnię azjatycką przygotujmy menu inspirowane orientem. A może szybka wycieczka i popołudnie w Stanach Zjednoczonych na barbecue? Nie może wówczas zabraknąć żeberek BBQ oraz soczystych burgerów. Grillowane owoce, zwłaszcza ananas, pomogą uzyskać wakacyjny, wręcz wyspiarski klimat w stylu hawaii.
Żeberka BBQ
Czas przygotowania: 90 min. Wcześniej przez dobę marynuj żeberka zgodnie z przepisem.
Liczba porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Nastrój
Playlista z muzyką tematyczną doskonale podkreśli klimat związany z wybranym motywem imprezy. Ulubiony zestaw piosenek będzie doskonałym uzupełnieniem spotkania. Pamiętajmy, by nie przesadzać z nagłośnieniem ze względu na sąsiadów. Poza tym ciężko jest rozmawiać, gdy musimy się przekrzykiwać.
Szczegóły
Klimat tworzą też detale. Do przyjęcia na świeżym powietrzu potrzebujemy między innymi serwetek, talerzyków i sztućców papierowych oraz świec. Jeśli zależy nam na tym, by stworzyć konkretny nastrój imprezy, zadbajmy o kolorystykę i estetykę stołu. Świetnym pomysłem jest użycie szklanek – słoiczków z zakrętką i słomką. Nie tylko ciekawie wyglądają, ale chronią również napoje przed wpadającymi do nich owadami. Niepowtarzalny klimat wprowadzą lampiony.
Niechciani goście
Doskonale wiemy, że komary i inne owady to prawdziwe utrapienie, które może odebrać przyjemność z grillowania! Planując imprezę w ciepły wieczór, pamiętajmy o świecach zapachowych czy spiralach odstraszających te insekty, a także o preparatach stosowanych bezpośrednio na skórę. Tak przygotowani z pewnością bez przeszkód będziemy mogli cieszyć się miłym spotkaniem przy grillu.