Termometry pokazują coraz wyższą temperaturę, dni wydłużają się, a my powoli zaczynamy poszukiwania lżejszych ubrań. Wszystko wskazuje na to, że nadchodzi wiosna! Zmian wymagają więc nie tylko nasze garderoby, ale także talerze. Szef kuchni Knorr przygotował garść porad, co warto uwzględnić w wiosennym jadłospisie i jak najsmaczniej wykorzystać produkty, za którymi wielu z nas tęskniło przez długie zimowe miesiące.
Powitaj nowalijki z otwartymi ramionami
Kuszą intensywnymi kolorami, świeżym zapachem, chrupkością i wybornym smakiem. Do najpopularniejszych nowalijek z pewnością można zaliczyć rzodkiewki, szczypiorek, zieloną sałatę oraz rzeżuchę, która wielu osobom jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą, lecz warto jadać ją także na co dzień. Pierwsze młode warzywa na sklepowych półkach znaleźć można już w marcu i kwietniu. Choć wyśmienicie smakują nawet solo, polecamy przygotowywać z nich bardziej złożone kompozycje. Na start szef kuchni Knorr proponuje sałatkę z kiełkami rzodkiewki, dzięki której błyskawicznie rozsmakujemy się w wiosennych frykasach:
Sałatka z kiełkami rzodkiewki
czas przygotowania: 15 min.
ilość porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotownia:
Obudź się po zimie!
Choć budząca się do życia natura nastraja pozytywnie, wielu z nas na przełomie zimy i wiosny zmaga się ze spadkiem energii, rozdrażnieniem oraz osłabieniem. Wiosenne menu powinno być więc nie tylko smaczne i kolorowe, ale przede wszystkim oparte na produktach, które są bogate w dobroczynne składniki odżywcze. Czas zakończyć zimową stagnację i pożegnać typowo zimowe, ciężkostrawne potrawy. Jako wstęp do zmian nawyków żywieniowych polecamy kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta. Takich właśnie pomysłów potrzeba nam na wiosnę!
Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta
czas przygotowania: 105 min.
ilość porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotwania:
Nowy początek?
Zapewne niejedna osoba zdążyła zapomnieć już o swoich ambitnych postanowieniach noworocznych, które często związane są z aktywnością fizyczną i dietą. Dlatego wiosna jest traktowana jako doskonały pretekst do ich wznowienia i zadbania o swoje zdrowie oraz sylwetkę. Ze świeżych warzyw i owoców można przyrządzać barwne sałatki, ale też koktajle i smoothies, które są kapitalną alternatywą dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, a chciałyby wprowadzać świeże i zdrowe produkty do menu na co dzień.
Sałatka to za mało? Postaw na jednogarnkowce!
Wiosenne menu nie musi bazować wyłącznie na sałatkach, które niejednej osobie wydają się być daniami niezbyt treściwymi. Wybawieniem dla wszystkich smakoszy okazują się więc wieloskładnikowe potrawy jednogarnkowe. Nie tylko można wzbogacić je wieloma wartościowymi składnikami, ale też pomogą one zaoszczędzić czas. Nie ma sensu zamykać się w kuchni na długie godziny, gdy pogoda za oknem dopisuje i lepiej wybrać się na spacer albo rowerową przejażdżkę! Warzywne gulasze, leczo, curry z orientalnymi nutami czy risotto udowodnią każdemu niedowiarkowi, że wiosną można jeść naprawdę różnorodnie, nie tracąc przy tym całej swojej energii i wolnego czasu.