Komunikat prasowy

Gotuj z sercem – apetyczne propozycje na walentynkowe menu

2022-02-11
Gotuj z sercem – apetyczne propozycje na walentynkowe menu

Choć nie wszyscy pałają dużym entuzjazmem na myśl o walentynkowym szaleństwie i gorączkowym poszukiwaniu pomysłów na to, jak spędzić ten dzień, warto potraktować go jako okazję do skupienia się na ukochanej osobie i docenienia siebie nawzajem. W tym celu nie trzeba nawet wychodzić z domu! Stworzenie nastrojowej atmosfery wcale nie jest skomplikowane. W wyborze idealnego menu na walentynki pomoże szef kuchni Knorr, który opracował przepisy idealne na romantyczne śniadanie, obiad i kolację.

Miłość czuć w powietrzu od samego rana

Czy może być coś przyjemniejszego o poranku niż aromat świeżo zaparzonej kawy? Owszem – apetyczny zapach wydobywający się z kuchni, który jest zapowiedzią wyśmienitego śniadania. Może tym razem będzie podane do łóżka? W walentynki dobrze jest chwilowo zerwać z rutyną, by ten dzień był naprawdę wyjątkowy. Z tych powodów darujmy sobie standardowe owsianki czy kanapki. Unikajmy potraw, które jadamy na co dzień, by podkreślić szczególność 14 lutego. Polecamy przepis na gofry wytrawne, by dobrze zacząć walentynkowy dzień i napełnić głodne brzuchy nie tylko uczuciem, ale także wybornym śniadaniem.

Gofry wytrawne

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 300 g gęstego jogurtu
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g majonezu
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Czosnkowego Knorr
  • 300 g pomidorów pomarańczowych
  • 1 żółta papryka
  • 50 g rukoli

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce: mleko, jajka, 200 g jogurtu, 1 łyżkę oleju, mąkę oraz proszek do pieczenia. Uformuj ciasto i odstaw na 10 minut.
  2. Umyj pomidory, rukolę oraz paprykę. Pomidory pokrój w plastry a paprykę w paski.
  3. Przygotuj gofrownicę. Posmaruj obie ścianki olejem. Usmaż gofry, podziel je na trójkąty-serca.
  4. 100 g jogurtu wymieszaj z majonezem oraz Sosem sałatkowym Czosnkowym Knorr.
  5. Gofry posmaruj sosem. Nałóż warstwami paprykę, pomidory oraz rukolę. 

Co podać na walentynkowy obiad?

Jeśli tylko mamy taką możliwość, postarajmy się spotkać z drugą połówką w jadalni w porze obiadu. Walentynki wypadają w środku zabieganego tygodnia i każde z was jest w pracy? Nic nie stoi na przeszkodzie, by romantyczny plan zrealizować w weekend. Obiad może być niespodzianką lub możecie przygotować go wspólnie. Oto pomysł na randkę, podczas której będziecie świetnie się bawić i poznacie swoje kulinarne wcielenia.

Gdy jednak nie czujecie się na siłach, by przyrządzać skomplikowane potrawy, pamiętajcie, że czasem nawet kilka dodatków jest w stanie odmienić charakter dania. Dobrze znane receptury wzbogaćcie kaparami, parmezanem, oliwą truflową, figami, wędzonym łososiem… Możliwości jest bez liku!

W blasku świec, czyli kolacja w walentynki

Nie udało się zrobić rezerwacji w nastrojowej knajpce? A może na myśl o tłumach i długim czasie oczekiwania na posiłek w restauracji, aż dostajecie gęsiej skórki? Walentynkowa kolacja w domowym zaciszu to doskonały pomysł na to, by spędzić ten wyjątkowy wieczór w kameralnej atmosferze.

Przygotujcie ulubioną muzykę i świece. Do dekoracji przydadzą się nawet choinkowe lampki, które są w stanie stworzyć naprawdę przyjemny klimat. Posiłek podajcie na eleganckiej zastawie. Teraz brakuje już tylko jednego – pomysłu na danie główne, które będzie zwieńczeniem kolacji. Lepiej podarować sobie obfite i ciężkostrawne frykasy. Kolejny raz zachęcamy do sięgnięcia po produkty, których nie jada się na co dzień. To wcale nie znaczy, że są skomplikowane w obróbce. Soczysta ryba upieczona w papilotach prezentować się będzie tak dobrze, jak dania w lokalu! Trudności nie przysporzy również przyrządzenie kalmarów. Skorzystajcie z pomysłu szefa kuchni Knorr na sardyńską sałatkę. Dzięki instrukcji krok po kroku bez trudu ją przygotujecie i zaimponujecie swojej drugiej połówce. Przez żołądek do serca!

Sardyńska sałatka

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 kg małży
  • 1 kalmar
  • 4 małe ośmiornice
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Balsamicznego z malinami Knorr
  • 3 łyżki wody
  • 10 łyżek oleju roślinnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki białego wina

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj Sos sałatkowy Balsamiczny z malinami Knorr.
  2. Pokrojone kalmary i ośmiornice usmaż na patelni z olejem. Wszystko podlej winem i duś.
  3. Małże smaż na osobnej patelni do momentu, aż się pootwierają.
  4. Całość połącz, zalej sosem sałatkowym oraz sosem z patelni.