Stało się! Data w kalendarzu jednoznacznie wskazuje, że oficjalnie można rozpocząć sezon letni. Na ten moment czekał każdy zmarzluch, który za wakacyjnymi temperaturami tęsknił już od jesieni. Lato to czas, kiedy myśli beztrosko krążą wokół niebieskich migdałów, a grube płaszcze oraz swetry zamienia się na lekkie ubrania i kolorowe kapelusze. Rewolucji ulega także jadłospis. Podpowiadamy, co jeść podczas lata, by było smacznie i różnorodnie.
Letnie miesiące to czas, kiedy natura jest w rozkwicie. Naszą uwagę przykuwają nie tylko wielobarwne kwiaty i rozłożyste korony drzew, ale przede wszystkim ogrom sezonowych warzyw i owoców. Truskawki, maliny, szparagi, pomidory – to tylko część produktów, które o tej porze roku smakują najlepiej i nie ma problemów z ich znalezieniem. Szef kuchni Knorr podpowiada jak maksymalnie i pomysłowo wykorzystać bogatą ofertę straganów, warzywniaków oraz własnych grządek. Przygotujcie się na apetyczną alternatywę dla smażonych kotletów, gęstych bigosów i rozgrzewających potrawek.
Jadłospis dla ochłody
Często zdarza się, że im wyższa temperatura na zewnątrz, tym mniejszą ochotę mamy na spędzanie czasu w kuchni. Towarzystwo rozgrzanego piekarnika i kuchenki nie wydaje się najbardziej pożądanym o tej porze roku. Mimo wszystko jeść nadal można ciekawe i wcale nie trzeba ograniczać się wyłącznie do surowych owoców i warzyw. Latem na stołach królują chłodniki. Zupy na zimno to nie tylko smaczny patent na orzeźwienie, ale również szerokie pole do kulinarnych popisów. Najbardziej znane przepisy obejmują wykorzystanie botwinki jako podstawy przysmaku. Trudno się dziwić – właśnie teraz jej nie brakuje, a danie zachwyca intensywnym kolorem. Lepiej uważać na jasne ubrania! Dodatek rzodkiewki wpływa na smak i walory dekoracyjne – cienko pokrojonych plasterków warto użyć jako jadalnej ozdoby. Popularnym zwieńczeniem zupy jest ugotowane na twardo jajko. Jeśli wolicie ziemniaki, nie ma problemu. Sprawdźcie na własnym podniebieniu, że równie dobrze smakuje chłodnik z marchewki. Wypróbujcie wariantów cukiniowych i pomidorowych. W lecie z warzywnego potencjału można korzystać do woli. Sięgnijcie po inspiracje do zagranicznych kuchni. Hiszpańska zupa gazpacho nie zawiedzie nawet najwierniejszych miłośników tradycyjnych chłodników. Jeśli jeszcze bardziej przemawiają do Was egzotyczne receptury, polecamy chłodnik z ogórka i melona. Z migdałami i miętą wygląda na tyle dostojnie, że śmiało może pełnić funkcję stylowego pierwszego dania.
Chłodnik z ogórka i melona
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sałatka na tysiąc sposobów
Tysiąc albo i więcej! Latem dojrzałe warzywa i owoce najlepiej smakują w formie kolorowych kompozycji z lekkimi dressingami i sosami. Świeżych ziół również nie brakuje, więc pamiętajcie o nich, przyprawiając swoje potrawy. Ozdobą wakacyjnego menu będzie najprostsza sałatka caprese, w której rządzą soczyste pomidory i aromatyczna bazylia. Wiedzieliście, że młodą cukinię również można jeść na surowo? Sprawdzi się więc nie tylko jako składnik kultowego leczo. Pamiętajcie o wybornej fasolce szparagowej oraz szparagach, które często dodają potrawom smakowitej elegancji. Na świeży bób niejeden smakosz czeka niecierpliwie przez cały rok. Cieszcie się więc jego smakiem póki czas. W trakcie zakupów trudno nie zwrócić uwagi na kuszące, dojrzałe owoce. Użyjecie ich nie tylko do ciast i innych letnich deserów. Świetnie wypadają w sałatkowych kombinacjach z wytrawnymi składnikami, np. serami pleśniowymi. Na jakie owoce warto zwrócić szczególną uwagę? Truskawki, maliny i poziomki wprowadzą na talerze cudowne kolory, aromat i smak. Brzoskwinie oraz morele można zamienić w naprawdę wykwintny specjał. Nie zapomnijcie o czereśniach i wiśniach, które pasują nie tylko do kompotów. Porzeczki, agrest i borówki nadadzą potrawom odświeżającego, kwaskowatego charakteru. Od ilości dostępnych opcji może zawrócić się w głowie. Dlatego szef kuchni Knorr szczególnie rekomenduje sałatkę z serem i arbuzem. W każdym kęsie odnajdziecie idealnie zrównoważoną słodycz owoców i słoność greckiego przysmaku.
Sałatka z serem i arbuzem
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Letnie danie główne
Sporo zostało już powiedziane na temat tego, z jakich produktów warto korzystać latem. Należy pamiętać też, by potrawy były nie tylko kolorowe, ale też nieskomplikowane w przygotowaniu. Co powiecie na grillowane przysmaki? Szczególnie polecamy szaszłyki, które przyrządza się szybko, a każda porcja może zachwycać nowym smakiem. Nie martwcie się, jeśli nie dysponujecie dużym, profesjonalnym rusztem lub kawałkiem ogródka. Tego typu dania przygotujecie szybko nawet na patelni. Na długie patyczki nałożycie ulubione mięsne kąski: drób, owoce morza, wieprzowinę, kiełbasę, boczek… Koniecznie powinny być urozmaicone chrupiącymi warzywami – cebulą, papryką – oraz grzybami, choćby popularną pieczarką. Szukacie opcji wegetariańskich? Zamiast mięsa dodajcie jeszcze więcej warzywnych frykasów, w tym cukinię i pomidorki koktajlowe. Niezależnie od wybranej wersji, smak szaszłyków wzbogacą owoce, np. ananas, jabłko i suszone śliwki. Wyglądają na tyle atrakcyjnie, że nie trzeba kłopotać się wyciąganiem z kredensów ozdobnej zastawy i sztućców. Letnia atmosfera to przede wszystkim luz. Nie musicie też spędzać wielu godzin na poszukiwaniu idealnego przepisu. Prezentujemy krewetkowe szaszłyki z salsą, w których można zakochać się od pierwszego gryza. Uważamy, że lato powinno być nie tylko gorące i słoneczne, ale także pyszne!
Krewetkowe szaszłyki z salsą
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: