Papryczki chili kojarzymy z ostrym, rozgrzewającym smakiem, który wyczuwalny jest szczególnie w kuchni meksykańskiej, indyjskiej albo dalekowschodniej. Znacie ją bez wątpienia, a wiele jej odmian znajdziecie w polskich sklepach. Mimo że papryczki mogą różnić się od siebie ostrością, wielkością, kształtem i odcieniem, to jedno jest pewne… nadadzą one wyrazistości rozmaitym daniom. Tradycyjne potrawy czy popisowe receptury światowej kuchni? Pikantna papryczka pasuje praktycznie do wszystkiego! Świętuj z nami Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili i zasmakuj w tej wyjątkowej przyprawie z przepisami szefa kuchni Knorr. Będzie ostro!
Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili i to doskonała okazja, aby odkryć smak i mnogość inspiracji kulinarnych, do których można wykorzystać ostrość tego niepozornego warzywa. Łączone na wiele sposobów, stworzy prawdziwe arcydzieła kulinarne. Nawet z tradycyjnej potrawy z pomocą pikantnej papryczki przygotujecie danie z egzotycznym akcentem, które zachwyci każdego wielbiciela ostrych smaków.
Świętuj w kuchni
Najlepszym miejscem do świętowania Dnia Czerwonej Ostrej Papryczki Chili jest, oczywiście, kuchnia. Wybierzcie się do sklepu oraz zróbcie niezbędne zaopatrzenie, aby odpowiednio uczcić papryczkę – królową ostrości. Świeża, suszona bądź w proszku? Papryczka nada charakteru potrawom bez względu na formę. Przy tak ważnym święcie trudno nie odnieść się do tradycyjnej, meksykańskiej kuchni. Jeśli byliście w tym magicznym kraju, z pewnością mieliście okazję wielokrotnie próbować potraw, które niejednego smakosza przyprawią o zawrót głowy. Nie chodzi bynajmniej o bogactwo aromatów, ale o ostrość, którą dania zawdzięczają papryczkom chili, a konkretniej hojności Meksykanów w dodawaniu jej do poszczególnych posiłków. Aby doświadczyć smaku Meksyku, skorzystajcie z propozycji szefa kuchni Knorr, który poleca przepis na chili con carne z nachosami.
Chilli con carne z nachosami
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Słodko – ostry
Chili kojarzymy przede wszystkim z daniami obiadowymi oraz przekąskami. Zapominamy niestety o deserach i innych słodkich smakołykach, w których papryczka smakuje wręcz obłędnie. Próbowaliście zapewne czekolady z jej dodatkiem. Dzięki takiemu połączeniu bardziej wyczuwalny jest smak kakao, a nuta ostrości stanowi jedynie dopełnienie kompozycji. Najbardziej wymagających kulinarnych koneserów z pewnością zaczaruje czekolada na gorąco, do której dodajemy odrobinę ostrej papryczki. Ten rozgrzewający i wyjątkowy napój jest szczególnie polecany na chłodniejsze dni. Ale chili komponuje się rewelacyjnie nie tylko z czekoladą. Jeśli chcecie wprowadzić nieco egzotyki na Wasze stoły i skosztować nowych, ciekawych połączeń smaków, dodajcie ostrą czerwoną papryczkę do owoców, przygotowując pikantny dip z owoców. Słodycz jabłek i gruszek wyśmienicie przenika się z ostrością chili. To oryginalny pomysł na pikantne zwieńczenie rozmaitych potraw. Palce lizać!
Pikantny dip z owoców
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
Sposób przygotowania:
Tradycyjnie i z twistem
Mimo że chili łączymy głównie z kuchnią z różnych zakątków świata, warto wspomnieć o potrawach dobrze nam znanych, których smak coraz chętniej wzbogacamy ostrą papryką. Spróbujcie przenieść egzotyczne akcenty do polskiej kuchni, włączając pikantny składnik do rodzimych potraw. Zobaczycie, jakie bogactwo aromatów i smaków wydobędziecie z każdego dania. Kotlety mielone z odrobiną chili czy rosół, do którego dodacie odrobinę świeżej lub suszonej ostrej papryczki, stanie się jeszcze bardziej aromatyczny. Warto eksperymentować, tym bardziej że chili kupicie w różnych odmianach. Sezon grillowy to również świetna okazja do wypróbowania marynat z jego dodatkiem, który będą się idealnie komponować z karkówką, kurczakiem, a nawet swojską kiełbasą.
Zamienicie klasyczne danie w kulinarną podróż, łącząc tradycję z nowoczesnością. Na obiad polecamy szczególnie klopsiki w nieco odmienionej wersji. Smacznego!
Ostre klopsiki
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: