Lato to czas swobody – niezobowiązujące powinno być także nasze menu. Podczas zasłużonego odpoczynku mało kto ma ochotę na przygotowywanie skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Szkoda tracić piękną pogodę oraz długo wyczekiwany urlop na siedzenie w kuchni. W letnim menu powinny znaleźć się smaczne przekąski, których jedzenie nie wymaga użycia pełnej zastawy, a nawet siadania przy stole!
W lecie przepadamy także za jedzeniem na świeżym powietrzu. Ogrodowe przyjęcia, grille, pikniki… Wszelkie wypady na plażę, nad jezioro, czy w góry wymagają odpowiedniej, spożywczej oprawy. Burczący brzuch potrafi zakłócić najbardziej udany i błogi relaks. Nie jesteśmy skazani na przydrożne budki z jedzeniem, którego świeżość i jakość często pozostawiają wiele do życzenia. Niech pyszne, ekspresowe, wakacyjne przysmaki staną się naszą specjalnością!
Sezonowo znaczy smacznie
W okresie letnim szczególnie łatwo jest komponować zdrowy i urozmaicony jadłospis. Gdy temperatura na zewnątrz rośnie coraz bardziej, nasz apetyt spada – zwłaszcza, gdy mowa o obfitych, bardziej kalorycznych potrawach. Dużo chętniej sięgamy po kolorowe, soczyste warzywa i owoce. Większość z nich o tej porze roku smakuje najlepiej! Grzechem byłoby nie skorzystać z tego dobrodziejstwa! Tym bardziej, że dostęp do nich w sklepach, warzywniakach i na targach jest niemal nieograniczony. Szczęśliwcy posiadający własne ogródki, mogą cieszyć się znakomitym smakiem prosto z grządki.
Wakacyjny jadłospis powinien być wypełniony fasolką szparagową, sałatą, szpinakiem, cukinią i pomidorami. To zdecydowanie czas panowania wszelkiego rodzaju sałatek! Świeże produkty pozwalają na wiele różnorodnych mixów. Nie bójmy łączyć się warzyw z owocami, bo potrafią tworzyć doskonałe kompozycje. Truskawki, maliny i rabarbar zachwycają smakiem. Szaszłyki to również świetny sposób na efektowne podanie wakacyjnych darów natury. Szczególną uwagę warto zwrócić na… kukurydzę! To nie tylko popcorn i płatki kukurydziane. Jej złocisty kolor świetnie współgra z wakacyjnym słońcem. Szukajmy młodych, niezbyt dużych kolb i cieszmy się jej smakiem, o który trudno w kolejnych miesiącach. Szef kuchni Knorr poleca wypróbować patent na pieczone kolby kukurydzy gotowe w 10 minut!
Pieczone kolby kukurydzy
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Hulaj dusza, czyli imprezowe rarytasy
Zimą marzymy o zaszyciu się w domowym zaciszu, najlepiej z kubkiem gorącej czekolady i ulubionym kocykiem. Na szczęście już pierwsze, wiosenne promienie słońca sprawiają, że mamy ochotę wyjść na zewnątrz, a w lecie? Najchętniej całe dnie spędzalibyśmy na łonie natury! Mamy znacznie większą ochotę na spotkania towarzyskie, a o pretekst do tego naprawdę nietrudno. Pokochaliśmy grillowanie, więc do tego nikogo nie trzeba szczególnie namawiać. Imprezy w ogrodach, na działkach i na tarasach mają ogromną grupę fanów. Zadbajmy o to, by nikt nie wyszedł z naszego letniego przyjęcia z pustym brzuchem!
Domówki (nawet jeśli odbywają się na zewnątrz) rządzą się swoimi prawami. Nikt nie oczekuje, że gospodarz przygotuje wymyślną pieczeń z dodatkami w ramach poczęstunku. Na imprezach królują finger foody, czyli przekąski na jeden, ewentualnie dwa gryzy. Najlepiej, by dało się je zjeść bez użycia jakichkolwiek narzędzi, nawet serwetki. Korzystajmy ze wspomnianych wcześniej sezonowych produktów, by tworzyć apetycznie wyglądające smakołyki. Kolorowe koreczki są nie tylko dziecinnie proste w wykonaniu. Bez problemów przygotujemy je w różnorodnych wariantach, dzięki czemu będziemy gotowi na wszelkie preferencje smakowe naszych gości. Tartinki, czyli małe kanapeczki, są w stanie pomieścić naprawdę dużo świeżych warzyw, które w towarzystwie przypraw lub dodatku sosu będą smakować wybornie. W lecie nikt nie zatęskni za ciepłymi potrawami, a atmosfera i tak będzie gorąca. Piekarnik przyda się w tylko jednym przypadku… Do opieczenia pieczywa, niezbędnego do zrobienia naszej sprawdzonej włoskiej bruschetty. Chrupiące grzanki z dodatkiem pachnących pomidorów? To będzie hit!
Włoska bruschetta
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Idziemy w plener! Jedzenie na wynos
Udany piknik możemy zorganizować nawet w miejskim parku – nie trzeba jeździć daleko za miasto, żeby złapać trochę promieni wakacyjnego słońca i miło spędzić czas. Nie ważne, czy postanowiliśmy zrobić sobie krótką przerwę w pracy na kawałku trawnika przed biurem, czy wybraliśmy się na całodzienną wyprawę w góry, smaczne przekąski są obowiązkowe! Większość z letnich specjałów najlepiej smakuje na zimno, więc nie musimy martwić się o ich podgrzanie. Warto natomiast zaopatrzyć się w szczelne pojemniki, które pomieszczą nasz prowiant. Należy wziąć pod uwagę, że duża ilość lejących się sosów sprawi nam więcej kłopotu w czasie plenerowego posiłku niż przyjemności jedzenia.
Świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju sałatki. Te pakowane w niewielkie słoiki, to stołówkowy przebój ostatnich lat. Chrupiące warzywa pokrojone w słupki ze smakowitym dipem są doskonałą alternatywą dla słonych przekąsek, bez których wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Nuggetsy z kurczaka stanowią nieco bardziej sycącą opcję. Łatwo je chwycić i zjeść bez ryzyka plam na ulubionej koszuli lub sukience. Tradycjonaliści zawsze czują się pewnie, gdy w plecaku lub koszu piknikowym znajdą się smakowite kanapki. Sezonowe warzywa i sery nadają im charakteru. Poszukiwacze nowych smaków zastępują kanapki tortillami. We wnętrzu placka można umieścić wszystkie składniki, na które akurat mamy ochotę. Z naszym przepisem na tortille z papryką przekonacie się, że zrobienie tego smacznego, podręcznego smakołyku jest proste i przyjemne.
Tortille z papryką
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: