Tłusty Czwartek tuż tuż! To dzień, w którym nie obowiązują żadne diety. Nikt nie zwraca wtedy też uwagi na liczenie kalorii. W tym czasie myślimy o pulchnych, puszystych, miękkich pączkach. Tradycja mówi, aby w tym dniu zjeść chociaż jednego. Tłusty Czwartek to również okazja, aby nieco poeksperymentować w kuchni i wypróbować nowe, nietuzinkowe przepisy. Koniec z nudą! Zainspiruj się recepturami z różnych zakątków świata i przygotuj pyszną alternatywę dla zwykłych pączków. Łasuchy – łączcie się!
Pączki po azjatycku
Tłusty Czwartek zazwyczaj kojarzy się ze słodkimi wypiekami. Czy tak musi być? Nie zawsze! Dla osób, które chciałyby wypróbować pączki w nieco innej, bardziej wytrawnej odsłonie, też się coś znajdzie. Połączenie jednych z bardziej popularnych owoców morza – krewetek z imbirem i cytryną, to prawdziwy mix smaków. Usmażone, zarumienione i podane w towarzystwie ryżu basmati lub orzechowego sosu stanowią ciekawą propozycję na obiad, lub kolację. Równie dobrze sprawdzą się w formie przekąski. Jak się za to zabrać? Polecamy wypróbować przepis na wyraziste, nietypowe krewetkowe pączki! Orient na talerzu? Mówisz, masz!
Krewetkowe pączki
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Amerykański sen, czyli pora na donuty
Donuty powstały w XIX wieku w Stanach Zjednoczonych i podobno od tego momentu nie zmieniono ich receptury. Na całym świecie znane są ze względu na niezliczoną ilość dodatków, a także całą gamę dostępnych smaków. Z wyglądu przypominają duży pierścień, dlatego wymiennie stosuje się określenie pączek z dziurką. Do dekoracji donutów wykorzystuje się: lukier, polewę czekoladową, posypkę cukrową, cynamon, wiórki kokosowe, suszone owoce, posiekane orzechy, słodkie pianki, a nawet makaron. Do wyboru, do koloru! Od tradycyjnych polskich pączków odróżnia je nie tylko kształt, ale i brak nadzienia, dlatego tak istotny jest tutaj sam etap dekorowania. Donut to bez wątpienia symbol amerykańskiej kultury. Ale pączek z dziurką równie dobrze czuje się na polskim gruncie i chętnie zagości w naszej kuchni. Z okazji nadchodzącego najsłodszego dnia w roku szef kuchni marki Knorr – Piotr Murawski poleca amerykańskie pączki – donuty. Uwaga, bez dokładki się nie obejdzie!
Amerykańskie pączki – donuty
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 5
Składniki:
Sposób przygotowania:
Słodkie oblicze Katalonii
Churros to nic innego jak hiszpański wypiek w formie długich „prętów”. Przysmak powstaje dzięki wyciskaniu na gorący olej ciasta z mąki pszennej, cukru i tłuszczu. Smażone w wysokiej temperaturze nabierają kolorytu i chrupkości. W Hiszpanii uchodzą za prawdziwy rarytas. Najczęściej można je spotkać w tamtejszych cukierniach, gdzie podawane są w towarzystwie filiżanki gorącej czekolady. Churros to jedna z popularniejszych przekąsek śniadaniowych, dlatego sprzedaje się ją także w najbardziej ruchliwych i zatłoczonych miejscach np. na dworcach, galeriach czy lotniskach. W Hiszpanii to także nieodłączny element noworocznego menu. Te słodkie wypieki znane są także w Ameryce Łacińskiej, Francji, Turcji i Portugalii, a nic nie stoi na przeszkodzie, by zadomowiły się na polskich stołach. Zachęcamy sięgnąć po przepis na hiszpańskie churros. Będzie słodko!
Hiszpańskie churros
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: