Gorące słońce, długie ciepłe wieczory, wakacyjny luz – wszystkie symptomy na niebie i ziemi wskazują, że właśnie rozpoczęło się niecierpliwie wyczekiwane lato! Jednak ta pora roku to nie tylko chwile relaksu, ale także inspirujący okres skłaniający do eksperymentów w kuchni. Co będzie modne tego lata? Czas na kulinarną listę przebojów!
Sezon w pełni
Maliny, czereśnie, jagody, rabarbar, bób, fasolka, botwinka, szparagi – lato to ich czas! Warto wykorzystać sezonowe dary natury do przyrządzania posiłków na nadchodzące ciepłe dni. Świeże owoce i warzywa stanowią przede wszystkim solidną dawkę witamin i składników odżywczych, dzięki którym czujemy się zdrowo oraz wyglądamy piękniej. Co więcej, ich niepowtarzalne smaki budzą wspomnienia minionych letnich chwil oraz rozpieszczają nasze podniebienia. Szef kuchni Knorr poleca wypróbować przepis na sezonowe szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką.
Zielone szparagi z szynką schwarzwaldzką
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Gotuj na chłodno
Gorące letnie dni mogą dać się we znaki nawet największym wielbicielom słońca. Dlatego, jak co roku, poszukujemy najlepszych sposobów na miłe chwile ochłody. W te wakacje królować będą niezastąpione chłodniki! To znakomity sposób na pierwsze danie obiadowe czy smakowitą kolację. Zupy serwowane na zimno rewelacyjnie studzą temperaturę czasie upałów. Pyszne, zdrowe i, co ważne, nie potrzebujemy na ich przyrządzenie wiele czasu. Przepisów na wyborne zupy na zimno jest bez liku, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Co powiesz na bardzo orzeźwiający chłodnik ogórkowy?
Chłodnik z ogórków
Czas przygotowywania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Prosto, szybko i bez wysiłku
Piękna pogoda sprzyja rozmaitym, wakacyjnym aktywnościom. Górskie wycieczki, nadmorskie opalanie albo spacer w parku? Nie chcemy tracić ładnych dni na siedzenie w domu i gotowanie obiadu. Jednak i na to znajdą się sposoby. Przyrządzajmy dania na bazie ryżu, makaronu oraz kasz – będzie prosto, ekspresowo, ale wciąż niezwykle smacznie i inspirująco. Do risotto, kaszotto oraz past możemy dodać szybkie do zrobienia mięso drobiowe. Całość warto wzbogacać warzywami – oczywiście najlepiej sezonowymi! Ciekawą propozycją jest przepis na spaghetti bolognese z warzywami.
Warzywne spaghetti bolognese
Czas przygotowywania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na słodko
Deser i obiad w jednym? To możliwe! Potrawy na słodko skuszą nawet największego niejadka. Ciekawe połączenia owoców, serów oraz warzyw doskonale sycą i wprost rozpływają się w ustach. W letni dzień warto skosztować oryginalnej sałatki z truskawkami i serem pleśniowym. Prawdziwe niebo w gębie!
Sałatka z serem pleśniowym z dodatkiem truskawek
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na słono
W letnie wieczory nie zapominajmy o wytrawnych przekąskach. Gofry jednoznacznie kojarzą się nam z wakacjami? I słusznie - lecz tego lata wypróbujmy ich słone oblicze. Gofry ze szpinakiem i łososiem polecają się na obiad.
Gofry szpinakowo-łososiowe
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Gofry:
Szpinak:
Sposób przygotowania:
Moc sezonowych warzyw i owoców, chłodne zupy, słodkie posiłki oraz słone gofry – to absolutne must have tego lata! Obiadowe inspiracje, stworzone przez szefa kuchni Knorr, pozwolą cieszyć się smakami i urokami wakacyjnych chwil. To bez wątpienia będzie pyszne lato!