Zima nie odpuszcza! Na wiosnę i to, co nam przynosi – świeże warzywa – przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać. Nie czekajmy bezczynnie – korzystajmy z kulinarnych uroków zimy. To czas na królujące o tej porze roku warzywa korzeniowe i kapustne. Gęste, kremowe sałatki ziemniaczane i kapuściane surówki nigdy nie smakują tak dobrze, jak teraz! Oto inspiracje od szefa kuchni Knorr.
Ziemniaczane wariacje!
Ilu domowych szefów kuchni, tyle sposobów na sałatkę ziemniaczaną! Różnią się składem, doprawieniem, a nawet samym sposobem pokrojenia ziemniaków. Część szatkuje je na cienkie plastry, inni dzielą jedynie na połówki, kolejni uważają, że najlepiej pokroić je w kostkę. Obrać całkiem czy pozostawić w mundurkach? To też decyzja, którą muismy podjąć przed przygotowaniem tej sałatki. Ale prawdziwa „zabawa” zaczyna się przy doborze składników. A tu istne szaleństwo! Trudno nawet mówić o tradycyjnej sałatce ziemniaczanej, bo nawet ta klasyczna składa się z różnych składników. Oczywiście, z pewnością z ziemniakami doskonale będą komponować się cebula i marchewka. Jeśli chcemy przygotować wersję „z wkładką” – popatrzmy na talerze naszych zachodnich sąsiadów, na których w sałatce znajdzie się kiełbasa lub boczek. Taka syta, taka pyszna! Idealna na zimowe chłody!
Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jeśli chcemy przygotować nieco lżejszą wersję, warto zainspirować się kuchnią śródziemnomorską i do sałatki dodać oliwki oraz pomidorki koktajlowe. Oto cudownie pachnąca warzywna kompozycja!
A może pokusimy się już o nieco bardziej wiosenną wersję, by przywołac myślami upragnione ciepłe dni? Nic prostszego! Dodajmy szczypiorek oraz koperek – i mamy to! „Jeśli chcemy nieco zaostrzyć smak sałatki ziemniaczanej, wrzućmy do niej odrobinę ostrej papryki lub łyżeczkę musztardy dijon”, radzi Pior Murawski, szef kuchni Knorr.
Sałatka ziemniaczana
Czas przygotowaia: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na surowo!
Zimowe surówki to witaminowe bomby, często przez nas niedoceniane. Bo to tylko seler, tylko marchewka – zapominamy, że te z pozoru „zwykłe” warzywa, do których od dzieciństwa zdążyliśmy się przyzwyczaić, mają doskonały wpływ na nasz organizm. Są, szczególnie w zimie, nioecenionym źródłem witamin i składników mineralnych. Czas zatem do nich powrócić! Szef kuchni Knorr poleca kompozycje na bazie marchewki, które możemy przygotować z twistem, sięgając np. po orientalne przyprawy, jak kolendra, kardamon czy cynamon. Oto surówka po indyjsku:
Surówka z marchewki po indyjsku
Czas przygotwania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Możemy się również pokusić o kompozycje z udziałem pora, którego warto zestawić z jajkami. Ma być nietypowo? Dodajmy te przepiórcze! Będzie smacznie i pożywnie!
Kapuściane kompozycje!
Doskonałe zimowe kompozycje to także te, dla których bazą jest kapusta pekińska – tak cenna dla nas w porze zimy. Zapewnia warzywnym kompozycjom chrupkość i delikatność. Idealnie komponuje się z kukurydzą, cebulą, marchewką i jabłkami, które ożywią smak surówki.
Surówka witaminowa
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
A teraz czas na czerwoną! Tradycjna śląska „modro kapusta” to prawdziwy zimowy specjał! Jak się za nią zabrać? Bywa ona nieco twarda, więc najlepiej najpierw ją poszatkować, delikatnie oprószyć solą i ugniatać dłońmi, by puściła soki. Dzięki temu zmięknie. Potem czas na komponowanie składników. Czerwona kapusta lubi się bardzo z jabłkiem i czerwoną cebulą. Można ją też zestawić z dobrą znajomą – białą odmianą warzywa. Jeśli chcemy, by nasza kompozycja przybrała formę pożywnej sałatki, dodajmy do niej plastry wędzonego boczku. Charakter nada jej kolendra, a nawet kawałek świeżego imbiru. Czas na eksperymenty!
Surówka z kapusty czerwonej
Czas przygotowania: 30 minut
Ilośc osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego !