Leczo to danie, którego przedstawiać nie trzeba chyba nikomu. Pochodzi z Węgier, gdzie podawane jest w formie warzywnego ragout, przyrządzonego ze świeżych pomidorów, papryki, z dodatkiem słoniny i podsmażonej cebuli.
Charakterystyczny smak tego przysmaku zawdzięcza się sproszkowanej papryce. Na Węgrzech potrawa ta serwowana jest częściej jako dodatek do mięsa niż podawane solo. Na gruncie polskim przyjęła się znakomicie, jednakże w nieco innej odsłonie – w postaci licznych wariacji. W odróżnieniu od typowo węgierskiego przepisu, leczo serwowane w naszym kraju wykorzystuje warzywa sezonowe, takie jak cukinia czy patison. To co łączy obie wersje, to fakt, że leczo to pyszne danie jednogarnkowe, które stanowi urozmaicenie naszego codziennego jadłospisu, a dzięki licznym możliwościom jego podania, nigdy się nie znudzi. Nie czekaj! W pełni wykorzystaj sezon na najlepsze, pełne smaku i wartości odżywczej, a zarazem najtańsze pomidory i paprykę.
Najedz się do syta! czyli leczo z kiełbasą
Takie leczo stanowi jedną z możliwości podania. Doskonale smakuje za sprawą sosu, jaki powstaje podczas procesu duszenia kiełbasy i warzyw – tych sezonowych. Pytanie nasuwa się samo – jaką kiełbasę wybrać? Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na te rodzaje, w których znajdziemy jak najwięcej mięsa – dzięki temu leczo nabierze unikalnego smaku i stanie się bardzo sycące. „Świetnie sprawdzi się dobrze nam znana kiełbasa śląska, toruńska czy podwawelska”, wskazuje Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Leczo z kiełbasą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Leczo dla prawdziwych mięsożerców
Świetną alternatywę stanowi też leczo, którego składnikiem jest mięso mielone, np. z drobiu, czy kawałki mięsa wieprzowego bez kości. Przygotowując leczo w takiej wersji, nie musimy martwić, że członkowie rodziny zaraz staną się głodni. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni, rozgrzewając nas od środka. Pamiętajmy, że do przyrządzenia dania w tej odsłonie możemy użyć wielu rodzajów mięsa, w zależności od upodobania.
Leczo z mięsem mielonym
Składniki:
Sposób przygotowania:
Paprykowy zawrót głowy! czyli leczo w wersji wegetariańskiej
Koniec sierpnia oznacza rozpoczęcie sezonu na najtańszą, a zarazem najsmaczniejszą paprykę w ciągu roku. Pamiętajmy, że jest to cenne źródło witamin i składników mineralnych. Do przyrządzenia pysznego lecza warto wykorzystać nie tylko tę czerwoną, lecz także sięgnąć po jej żółtą i zieloną odmianę. Niezastąpione okażą się też pomidory, które w tym okresie smakują nalepiej. Na gruncie polskim bardzo popularne jest przygotowywanie lecza również z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Leczo jarskie może być podawane solo lub w połączeniu z makaronem czy ryżem. Decyzja należy do nas! Zasada jest prosta – stawiajmy na sezonowość. Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej!
Leczo warzywne
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sezon na kapelusze! czyli leczo z grzybami
Jesień to także czas grzybów - ich wielbiciele właśnie zaczynają świętować! Grzyby stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Niewątpliwym jest, że dodają one potrawom wyjątkowego smaku i aromatu – zarówno te świeże, jak i suszone. Leczo z dodatkiem grzybów leśnych do danie, które musi znaleźć się w naszych kuchniach tej jesieni!
Leczo z grzybami
Składniki:
Sposób przygotowania:
ABC, czyli jak przyrządzić leczo idealne?
Ile gotujących, tyle wersji leczo. Warto jednak pamiętać o kilku uniwersalnych zasadach, które pomogą nam przygotować pachnące, pełne smaku danie. Radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:
Leczo to danie, które pozwala na liczne eksperymenty. To od naszej inwencji zależy, jaki będzie efekt końcowy. Zainspirujmy się przepisami szefa kuchni Knorr i stwórzmy sami swoje idealne leczo. Smacznego!