Majowe weekendy to najlepszy czas na… rodzinnego grilla, także w ramach obiadu! Zamiast spędzać godziny przy stole, zorganizujmy ogrodową ucztę. Soczyste mięsa z rusztu i grillowane warzywa będą przebojem na rodzinnym stole. A jeśli pogoda zrobi nam psikusa, możemy przygotować dania grillowane w piekarniku lub na patelni grillowej.
Przekąska czas-start!
Podczas rodzinnego świętowania, zanim goście porządnie zgłodnieją, przyda się smakowita przekąska, taka jak grillowane skrzydełka z pikantną salsą. „Zamiast skrzydełek możemy użyć innych elementów kurczaka, np. pałek – pamiętajmy, że wtedy czas grillowania wydłuży się” – poleca szef kuchni Knorr. Salsę do kurczaka przygotowuje się z ananasa, cebuli, chili i dodatku limonki:
Grillowane skrzydełka z ostrą salsą
Składniki:
- 25 skrzydełek
- Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
- ananas świeży
- cebula czerwona
- papryczka chilli
- kolendra świeża
- sok z 1 limonki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
- Umyte skrzydełka osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem ostrożnie odetnij końcówki, tzw. lotki. Te możesz wykorzystać do rosołu.
- Oliwę (5 łyżek) wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr, aby nadać smak – powstałą marynatą polej skrzydełka i dokładnie wymieszaj.
- Zamarynowane skrzydełka ułóż na rozgrzanym grillu i smaż ok. 25 minut obracając co chwilę.
- Przygotuj salsę: ananasa obierz pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cebulę pokrój w drobna kostkę a chilli posiekaj. Wszystko razem połącz w misce, dodaj syrop klonowy, 3 łyżki oliwy, sok z limonki oraz pokrojoną drobno kolendrę. Wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki. Gotowe skrzydełka przełóż na półmisek – na wierzch wyłóż ananasową salsę i podawaj.
Alternatywa? Chrupiące pałki z kurczaka! To danie, które szczególnie uwielbiają dzieci. Pałki najpierw zanurza się w aromatycznej marynacie z dodatkiem cytryny, rozmarynu i tymianku.
Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek rozmarynu
- 2 cebule
- cytryna
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym niewielkim nożem natnij skórę wokół kostki.
- Przyprawę Knorr, aby nadać aromatu, połącz z olejem i wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka, cytrynę w plastry, zioła porwij w ręku.
- Pałki natrzyj w naczyniu przygotowaną marynatą, dodaj pokrojoną cebulę, plastry cytryny oraz zioła. Wszystko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
- Po tym czasie pałki oczyść z cebuli i ziół, następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 25 minut, obracając je co kilka minut.
Wyjątkowo wykwintnie – czas na obiad z grilla!
Podczas uroczystych spotkań króluje na talerzach schab. Czas pokusić się o miłą odmianę - zamiast pieczonego mięsa można przyrządzić grillowane, a do środka dołożyć wyjątkowy, aromatyczny farsz. Do przygotowania nadzienia potrzebna będzie szalotka, chili, czosnek oraz imbir. Dodaje się także pokrojoną kapustę i grzyby. „Do farszu możemy też dodać posiekaną kolendrę lub łyżkę sezamu” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Nafaszerowany schab grilluje się na tackach aluminiowych:
Schab faszerowany grzybami
Składniki:
- 1,5 kg schabu wieprzowego środkowego
- 6 łyżek oleju roślinnego
- Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
- 3 cebule szalotki
- 200 g grzybów shitake (namoczone)
- 2 kapusty bok choy
- 3 cm świeżego imbiru
- 50 ml sosu sojowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- W misce rozmieszaj Przyprawę Knorr z 4 łyżkami oleju. Mięso pokrój w grube steki o 2 cm grubości. W środku mięsa zrób głębokie nacięcie, kotlety delikatnie rozklep, przełóż do miski z przyprawą i dokładnie wymieszaj tak, aby przyprawa była dokładnie rozdystrybuowana na powierzchni mięsa i nadała mu niezwykłego aromatu.
- Szalotkę pokrój w półplastry, posiekaj chili i czosnek, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę pokrój w grube plastry. Grzyby zalej wrząca wodą, poczekaj chwilę, aż zmiękną i pokrój w plastry.
- Grzyby wrzuć na gorąca patelnię, dodaj dwie łyżki zwykłego oleju i trzy łyżki oleju sezamowego. Dodaj szalotkę, czosnek, chili i kapusty bok choy, wszystko razem smaż chwilę, a następnie dodaj imbir i sos sojowy. Zamieszaj kilka razy.
- Farsz odstaw do ostygnięcia, a następnie umieść w kieszonkach kotletów.
- Schab faszerowany grzybami grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych po około 10 minut z każdej strony.
Daniem wykwintnym, po odpowiednim przygotowaniu, staje się również karkówka. Niezwykły smak zapewnią potrawie leśne grzyby. Steki z karkówki trzeba wcześnie namoczyć w marynacie. „Doskonałym dodatkiem do gotowych steków z karkówki z grilla będzie francuska musztarda” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów
Składniki:
- 4 steki z karkówki
- Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
- 100 ml ziołowego likieru Becherovka
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy Dijon
- 5 łyżek oleju
- Przyprawa do karkówki Knorr
- 250 g leśnych grzybów, np. podgrzybki, prawdziwki, kurki
- 100 g pieczarek
- cebula biała
- ząbek czosnku
- 100 ml białego wina
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem. W misce połącz likier, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu, posiekany czosnek, musztardę oraz olej. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr dla nadania niezwykłego smaku i wymieszaj.
- Steki zanurz w marynacie, miskę zafoliuj i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Grzyby oczyść i umyj, osusz na papierowym ręczniku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
- W niewielkim garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż chwilę razem. Na patelnię wsyp grzyby, smaż na mocnym ogniu kilka minut, mieszając co chwilę. Wlej wino, odparuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zamarynowane steki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż po obu stronach po 6-7 minut – na 3 minuty przed końcem pieczenia ułóż na każdym steku małą gałązkę rozmarynu i przykryj grill. Gotowe steki podawaj na grzybowym ragout z grzankami czosnkowymi.
Gorący dodatek do obiadu, czyli grillowane warzywa
Warzywa podane z rusztu smakują wyśmienicie. Papryka, cebula, awokado, bakłażan, cukinia… od zielonych składników może zakręcić się w głowie. Staną się pysznym dodatkiem do dań głównych. Ich sekretem będzie salsa z awokado, czyli popularne guacamole:
Warzywa grillowane z salsą awokado
Składniki:
- Przyprawa pikantna do grilla Knorr
- 2 bakłażany
- cukinia
- papryka zielona
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 500 g boczniaków
- 3 cebule czerwone
- awokado
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 5 anchois
- 2 cytryny
- pęczek bazylii
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa umyj i obierz te, które tego wymagają. Cukinię, bakłażana i czerwoną cebulę pokrój w grube 1,5 cm plastry. Paprykę przetnij na cztery części i usuń pestki. Następnie warzywa i grzyby delikatnie natrzyj niewielką ilością oliwy, a potem oprósz połową torebki z przyprawą do pikantnego grilla Knorr – nada ona finalnego smaku.
- Warzywa ułóż na średnio rozgrzanym grillu. Opiekaj pod przykryciem przez około 15 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas.
- Posiekaj kapary, czosnek, anchois, pokrój drobno bazylię, wyciśnij sok z cytryny i dodaj pokrojone w drobną kostkę awokado. Wszystko razem połącz z oliwą, dodaj pozostałą część przyprawy Knorr. W powstałym sosie wymieszaj warzywa. Podawaj je z sosem z awokado - guacamole.