Smażony, pieczony lub gotowany, ale koniecznie doskonale przyprawiony – kurczak smakuje dobrze pod każdą postacią. Jak osiągnąć poziom „master”? Oto 5 kroków do przygotowania idealnego kurczaka.
Krok 1 – doskonałe mięso
Wybierając mięso drobiowe, najpierw należy zwrócić uwagę na jego barwę, zapach i powierzchnię. Świeże będzie mieć kolor bladoróżowy lub lekko czerwony, a aromat nie powinien budzić naszych wątpliwości. Powierzchnia kurczaka ma być gładka, sucha i matowa. Mięso należy kupować w sprawdzonych miejscach. Jak w przypadku każdego produktu spożywczego, powinno się sprawdzić jego datę ważności (jeśli mięso jest zapakowane próżniowo). Która część kurczaka nadaje się do pieczenia, a która do smażenia?
Krok 2 – ziołowa marynata
Mięso z kurczaka będzie świetnie smakowało, jeśli wcześniej je zamarynujemy. Możemy sięgnąć po marynaty tradycyjne, z najczęściej goszczącymi w naszych kuchniach ziołami, lub orientalne, z dodatkiem przypraw egzotycznych.
Każda marynata powinna mieć swój bazowy składnik. Może to być oliwa z oliwek, która zapobiega wysuszeniu mięsa, albo jogurt naturalny. Na jego bazie przygotowuje się lekką marynatę, która wraz z przyprawami po upieczeniu przywrze do powierzchni mięsa i stworzy rodzaj panierki. Natomiast koncentrat pomidorowy może stać się podstawą ostrzejszych marynat.
Do pałek z kurczaka najlepiej pasować będzie marynata z miodu i cytryny. Słodycz pierwszego składnika zostaje wtedy przełamana kwaśnym sokiem z owocu, dzięki czemu kompozycja zyskuje ciekawy posmak. „Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować marynatę, tak by mięso zdążyło przejść jej smakiem. Do przypraw dodaj miód, sok i skórkę z cytryny oraz ketchup. Wymieszaj i powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Po kilku godzinach wyłóż je na blaszkę i obłóż kawałkami cytryny. Możesz zastąpić ją limonką, pamiętaj jednak, że jest ona mniej kwaśna, więc należy użyć jej nieco więcej” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Pałki z kurczaka podaje się z ryżem ugotowanym na sypko, pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Do tego ulubiona sałatka i gotowe!
Pałki kurczaka z cytryną i miodem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Krok 3 – idealnie doprawione
Jeśli nie zdążymy wcześniej zamarynować mięsa, musimy je koniecznie doprawić. Kurczak to mięso delikatne, dlatego przyprawy nadają mu charakter i potrafią całkowicie zmienić jego smak. Curry, estragon i tymianek to przyprawy niemal stworzone do drobiu. Ponadto rozmaryn zaostrzy smak pieczonych nóżek, a szczypta oregano podkreśli smak drobiu dodawanego do zapiekanek. Gotowane mięso warto doprawić koperkiem, pieczone udka – szałwią.
Dzięki odpowiednim przyprawom można w domowej kuchni przygotować kurczaka w wersji orientalnej – na przykład po indyjsku. „Tajemnica tego dania tkwi w aromatycznej kompozycji przypraw. Przygotujesz ją z kilku składników: kremowego jogurtu naturalnego, pełnego smaku curry oraz mieszanki ziół i przypraw zamkniętych w przyprawie Knorr. Jeśli chcesz podkręcić smak kompozycji, dodaj do niej posiekaną kolendrę. Mięso natrzyj i pozostaw na 10 minut, ale im dłużej, tym lepiej – chodzi o to, by przeszło orientalnym aromatem. Smaż je na patelni grillowej po 4-6 minut z każdej strony” – radzi szef kuchni Knorr. Soczystego i miękkiego kurczaka podaje się z ryżem z odrobiną curry, aby miał lekko żółty odcień.
Kurczak z grilla po indyjsku
Składniki:
Sposób przygotowania:
Krok 4 – pieczenie czy smażenie?
Kurczaka można przyrządzić w każdy sposób! Pieczony w całości, jako chrupiące udka w panierce albo w wersji gotowanej. Można również usmażyć go na patelni albo podać z grilla. Stawiamy na podanego w całości? „Powinno się go piec w brytfance lub wyższej formie żaroodpornej. Kurczak o wadze około 1,5 kg potrzebuje godziny, by być miękki. Na każde dodatkowe pół kilograma mięsa przypada dodatkowe 20 minut pieczenia. Jeżeli chcesz, aby mięso miało chrupiącą skórkę, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia połóż na kurczaku kawałeczki masła. Po upieczeniu odczekaj kwadrans, zanim zaczniesz kroić go na porcje”, opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Oto król stołu w pełnej krasie! Jako dodatek najlepiej sprawdzą się pieczone warzywa:
Złoty pieczony kurczak
Składniki:
Sposób przygotowania:
Krok 5 – dodatki do kurczaka
Dodatki zależą od sposobu przyrządzenia kurczaka. Kotlety drobiowe najlepiej podać z ziemniakami lub ryżem i sałatką. Udka czy skrzydełka możemy piec od razu z warzywami: ziemniakami, marchewką, pomidorami, cebulą. Warto do nich przyrządzić domowy dip. Kurczak z grilla? Wymaga sałatki i podkreślającego smak sosu.
Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego!