Nadchodzi najbardziej szalona noc w roku, czyli Sylwester! Spędzany na balu, w klubie albo w domowym zaciszu. W ciągu tej jednej nocy na pewno nie może zabraknąć pysznych przekąsek i gorących dań.
Kanapki we włoskim stylu
Jak Sylwester, to nie może zabraknąć pysznych kanapeczek! Dla dużej ilości gości sprawdzą się panini, czyli te w stylu włoskim. Zrobione są zwykle z chleba lub pszennej bułki, a w środku umieszcza się różne składniki, także sezonowe. Mogą nimi być ser, szynka, salami, pieczone mięso oraz warzywa takie jak pomidor, sałata, oliwki czy papryka. Panini najlepiej smakuje na ciepło, natomiast można je przyrządzić również na rozgrzanej patelni. Goście będą „najedzeni” i zadowoleni!
Włoskie panini z szynką i serem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Domowe burgery
Zamiast tradycyjnej kanapki, przyrządźmy poczęstunek w stylu amerykańskim! Domowe burgery własnej roboty sprawdzą się jako ciepłe danie oraz imprezowa przekąska. Wbrew pozorom, do ich przygotowania nie potrzeba dużej ilości czasu.
„Dzięki chrupiącej bułce z sezamem twoje burgery pod względem wyglądu nie będą odbiegać od amerykańskiego klasyka, ale uwaga – będą smakować o niebo lepiej. Mielone mięso wymieszaj z podsmażoną cebulką, natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Niezwykły smak doda im także odrobina sosu sojowego. Z jednolitej masy uformuj kotlety i usmaż z dodatkiem oliwy” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Burger składa się z kilku warstw – na spód kładzie się liść sałaty, plaster pomidora, następnie cebulę i mięso. Całość przykrywa się plastrem żółtego sera oraz bułką i gotowe!
Domowe burgery
Składniki:
Sposób przygotowania:
Imprezowa sałatka
Na każdej imprezie nie może zabraknąć sałatek. Wybierając się do przyjaciół czy rodziny na Sylwestra, można przyrządzić ją według przepisu na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Będzie prosto! „Wystarczy, że przygotujesz do niej jajka gotowane na twardo i sięgniesz po gotowego tuńczyka z puszki. Smak tych składników doskonale uzupełni sałata rzymska oraz pokrojone w talarki oliwki” – podpowiada szef kuchni Knorr.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sylwester po staropolsku
Już w dawnych wiekach polska szlachta wiedziała, jaka potrawa jest najlepsza na zakrapianą ucztę. Bigos jest szybki w przygotowaniu, sycący i lubiany przez gości, przez co świetnie nadaje się na Sylwestra. „Aby go przygotować, nie potrzeba wiele czasu, a składniki są łatwo dostępne: kapusta, wywar mięsny, kiełbasa, mąka, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, które są istotnym elementem bigosu – pogłębiają jego smak i nadają aromat. Oprócz pieprzu możesz użyć kminku lub ziela angielskiego. Intensywności dodadzą również suszone grzyby i śliwki” – doradza szef kuchni Knorr.
Bigos w kilka minut
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śledzik na stół
Polski zwyczaj śledzia podawanego przy okazji zabaw i imprez ma swoją długą tradycję. „Jego charakterystyczny, słony smak dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Serwuje się go dobrze zamarynowanego w oleju i korzennych przyprawach czy zanurzonego w sosie pomidorowym. Może być składnikiem sałatek lub zimną przekąską, podawaną dla wymagających gości” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
„W gęstym śmietanowym sosie, w towarzystwie słodkiego jabłka i cebuli będzie się czuł najlepiej. Całość podawać można z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz kromką ulubionego pieczywa” – dodaje. Śledź na sylwestrowym stole to pozycja obowiązkowa! Dla tych, którzy wolą zjeść rybę na słodko – można dodać do niego rodzynki, jabłko lub ananas.
Śledź w śmietanie
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego!