Bajki! Któż z nas z radością nie wróciłby do beztroskich lat dzieciństwa, gdy naszym największym pragnieniem było to, by choć przez chwilę potowarzyszyć naszemu ulubionemu bohaterowi w ekscytującej podróży, zmienić się w prawdziwą księżniczkę w balowej sukni, czy polecieć na latającym dywanie do krainy, gdzie bylibyśmy zawsze szczęśliwi, a marzenia zawsze by się spełniały. Jako, że obecnie w naszym życiu równie magicznymi miejscami są nasze kuchnie, z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka warto byłoby choć kulinarnie wybrać się na moment w wyjątkową, bajkową podróż.
Każdy z nas pamięta swoich ulubionych bohaterów z czasów dzieciństwa. W zależności od osobistych fascynacji, niektórzy z nas chcieli walczyć jak nieustraszone żółwie, inni borykać się z licznymi przeciwnościami i mężnie ratować świat, a jeszcze inni w spokoju leżeć na kanapie i wcinać pyszną lasagne. Właśnie - wśród bohaterów bajek mamy wielkich miłośników jedzenia, a ich ulubione potrawy możemy przygotować właśnie z okazji Dnia Dziecka.
Kot, który wielbił lazanię
Amatorem prawdziwej włoskiej kuchni, który na całym świecie stał się popularny między innymi dzięki swojemu niespotykanemu wręcz upodobaniu do pysznej lazanii, był pewien pulchny, rudowłosy kot. W wolnych chwilach, a więc przez większość swojego czasu, jego ulubioną rozrywką było wylegiwanie się przed telewizorem i lenistwo.
Na wzór kociaka, my również możemy zrobić sobie wolne popołudnie, i wspólnie z dzieciakami wypróbować przepis na pyszną lazanię. Wersja z tuńczykiem - to będzie prawdziwie kocia lazania!
Lasagne z tuńczykiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dłuuugie spaghetti – czyli para zakochanych psiaków
Jeżeli z łezką w oku wracamy do romantycznej bajkowej sceny przedstawiającej wspólne jedzenie spaghetti przez dwa urocze czworonogi, to na pewno zaliczaliśmy się w dzieciństwie do fanów jednej z najbardziej uroczych bajek lat 90. Przygotowując pyszny obiad, możemy wykorzystać przepis na podobne danie, które pozwoli nam na choć przez moment przypomnieć sobie klimat cudownych bajek z naszego dzieciństwa. Wersję z klopsikami poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:
Klasyczne ragout bolognese
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mmm.... ratatuj!
Przygody uroczego szczurka - kucharza szturmem zdobyły dziecięcy świat. Któż wspólnie z nim (i naszymi dziećmi!) nie przeżywał chwil strachu i zabawy w jednej z popularniejszych bajek ostatnich lat, która swoją nazwę zawdzięcza pysznej, francuskiej potrawie. Ratatouille to bowiem świetna propozycja na obiad, która naszym najmłodszym na pewno będzie smakować.
Szpinak siły ci doda!
Spośród bohaterów bajek, do których nieustannie wracają kolejne pokolenia, na kulinarną uwagę zasługuje słynny marynarz z fajką, o porywczej naturze. Słynący ze swoich dobrze rozwiniętych mięśni, znany był też z tego, że całą swoją siłę brał ze… szpinaku! W tym dniu możemy więc też sięgnąć po przepis na pyszne danie z jego dodatkiem. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca znakomite roladki ze szpinakiem, cukinią i ricottą:
Piersi z kurczaka ze szpinakiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
A z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka – wszystkim dzieciakom, tym dużym i małym, życzymy wszystkiego smacznego!