Komunikat prasowy

Zjedzmy... kwiatki? Na Dzień Matki!

2016-05-24
Zjedzmy... kwiatki? Na Dzień Matki!

Żadna kuchnia świata nie może się równać tej jednej jedynej i najwspanialszej – kuchni naszej Mamy. To właśnie Mamy były dla nas przecież pierwszymi i najwybitniejszymi autorytetami kulinarnymi, które troszcząc się o nasze wyjątkowo wybredne kubki smakowe, starannie przygotowywały i opracowywały z miłością przepisy na wszystkie ulubione potrawy. Kiedy więc zastanawiamy się, w jaki sposób najlepiej byłoby okazać Mamom, jak bardzo je kochamy, powinniśmy zajrzeć do... kuchni. A tam - kwiaty! Tak, tak  - mogą znakomicie sprawdzić się podczas przygotowywania wyjątkowego obiadu dla Mamy!

Choć nie często zdarza się, byśmy wykorzystywali je w kuchni, kwiaty - a przynajmniej spora część znanych nam gatunków – bardzo dobrze sprawdzają się na talerzu i nadają się do przygotowania oryginalnego i naprawdę wyjątkowego posiłku. Jeżeli brakuje nam inspiracji, możemy sięgnąć po garść pomysłów na smakowite potrawy od szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego.

Kolorowe bratki

Jadalne kwiaty nie tylko ładnie wyglądają, ale również doskonale smakują. Nasze kulinarne eksperymenty rozpocząć możemy od wykorzystania kwiatów, które często uprawiamy w naszym przydomowym ogrodzie. Kolorowe bratki dorzućmy na przykład do obiadu, który z pewnością sprawi naszym Mamom wiele radości:

Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą

Składniki:

  • filet z kurczaka - 500 g

Marynata do kurczaka:

  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • sos sojowy ciemny - 2 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • ocet ryżowy - 1 łyżka
  • powidła śliwkowe - 3 łyżki

Sezamowy ryż jaśminowy:

  • ryż jaśminowy - 200 g
  • cebula dymka bez szczypioru, posiekana - 2 łyżki
  • biały sezam - 3 łyżki
  • czarny sezam - 2 łyżki
  • olej roślinny - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • ocet ryżowy lub sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Sałata:

  • ulubiona sałata
  • posiekany szczypiorek
  • cebula dymka
  • ogórek - 1 sztuka
  • pomidor - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • świeże bratki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj składniki marynaty. Wykorzystaj do tego Rosół z kury Knorr, który dzięki kompozycji starannie dobranych składników zapewni daniu tradycyjny smak bulionu drobiowego i pogłębi jego aromat. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Filety z kurczaka oczyść z błonek. Włóż do miski, zalej chłodną marynatą i wymieszaj. Odstaw na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Filety włóż do małej formy żaroodpornej, zalej marynatą i piecz około 30 minut.
  4. Po upieczeniu mięso z kurczaka lekko ostudź i pokrój w kilkucentymetrowe paski.
  5. Przygotuj ryż jaśminowy: ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj sezam, cukier i pokrojoną dymkę. Podsmaż wszystko do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj ocet lub sok z cytryny i odparuj nadmiar płynu. Cały czas mieszając, wsyp ryż. Smaż wszystko przez około 4 minuty do momentu, gdy ryż delikatnie się zarumieni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Przygotuj sałatę i sos winegret: 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny, 2 łyżki miodu, sól i świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz dokładnie wymieszaj w kubku. Sałaty umyj, porwij na kawałki, przełóż do miski. Dodaj pokrojonego pomidora, ogórka, posiekany szczypiorek oraz cebulę. Polej całość sosem winegret i wymieszaj. Następnie ułóż na talerzu i udekoruj płatkami bratków.
  7. Mięso podawaj polane sosem i oprószone ziarnami sezamu z ryżem i sałatką.

Musimy jednak pamiętać, by kwiaty przed przygotowaniem dokładnie umyć, a następnie delikatnie osuszyć. Jeżeli podajemy je w towarzystwie gorącej potrawy, powinniśmy dorzucić je na samym końcu. 

Bratki, które zebraliśmy wcześniej do przyrządzenia drugiego dania, wykorzystać możemy również do przygotowania pysznej sałatki:

Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami

Składniki:

  • mięso mielone - 250 g
  • cebula - 1 sztuka
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 3 łyżeczki
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka do oprószenia
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • główka sałaty lodowej - 1 sztuka
  • główka sałaty kolorowej - 1 sztuka
  • papryka, pokrojona w plasterki - 1 sztuka
  • ogórek, pokrojony w plasterki - 1 sztuka
  • kukurydza z puszki - 150 g
  • pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
  • żółty ser, pokrojony w kostkę - 70 g
  • Sos sałatkowy Szefa Knorr – 1 opakowanie
  • ketchup - 2 łyżki
  • woda - 1 łyżka
  • starty żółty ser

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek.
  2. Mięso mielone połącz z podsmażoną cebulą, Przyprawą do gyrosa Knorr, która idealnie doprawi mięso, jajkiem, słodką papryką i drobno pokrojoną pietruszką. Z powstałej masy formuj małe kuleczki, oprósz je mąką i smaż na oliwie z oliwek.
  3. Sałaty porwij palcami na małe kawałki. Wymieszaj je w dużej misce z kukurydzą, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi, papryką, ogórkiem, żółtym serem i kuleczkami mięsnymi.
  4. Wymieszaj Sos sałatkowy Szefa Knorr, który doskonale uzupełni smak dania, z ketchupem, oliwą z oliwek i wodą. Dodaj do sałatki razem z bratkami.
  5. Całość posyp grzankami.
  6. Przygotuj miseczki serowe: blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego ser w taki sposób, by utworzyły się niewielkie kółka. Podpiecz w 200 stopniach przez około 10 minut. Jeszcze gorące serowe krążki przełóż do wypłukanych zimną wodą i osuszonych miseczek. Odstaw do wystudzenia. Z każdej miseczki wyjmij serowe naczynko.
  7. Sałatkę podawaj w miseczkach serowych.

Pachnące akacje

Kochamy kwiaty za piękne kolory i wyjątkowe zapachy. Jednym z gatunków, który równie ładnie pachnie, jak też smakuje na talerzu, jest – akacja. Tutaj jako dodatek do smakowitych placuszków:

Placuszki z kwiatami akacji (robinii akacjowej)

Składniki:

  • piwo jasne - 250 ml
  • kwiaty akacji oberwane z szypułek - 1,5 szklanki
  • olej do smażenia - 125 ml
  • cukier puder do oprószenia - 8 łyżeczek
  • Fix Do placków z jabłkami Knorr – 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Rozwinięte kwiaty akacji (robinii akacjowej) zbierz w słoneczny dzień. Rozłóż je na białym papierze lub ściereczce i dokładnie przejrzyj, czy nie mają robaków.
  2. Do dużej miski wsyp mieszankę na Fix Do placków z jabłkami Knorr, dzięki któremu gotowe placki będą puszyste i wyjątkowo smaczne. Mieszając energicznie łyżką, powoli wlewaj piwo - mieszaj, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
  3. Dodaj kwiaty i dokładnie wymieszaj, by pokryły się ciastem.
  4. Rozgrzej na patelni połowę oleju i smaż placki, nakładając ciasto łyżką.
  5. Usmażone placki rozkładaj na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Placuszki z kwiatami akacji podawaj ciepłe, oprószone cukrem pudrem lub posypką cukrową.

Kwiat cukinii

Kwiaty podawać możemy także obtoczone w panierce. Szczególnie dobrze w tym wydaniu smakować będą – popularne głównie we Włoszech i Grecji - kwiaty cukinii, które kupimy również u nas w pakowanej formie. Pamiętać jednak należy, że są to wyjątkowo delikatne kwiaty, dlatego powinniśmy je przygotowywać w miarę szybko po zakupie.

Smażone kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami

Składniki:

  • kwiaty cukinii, żeńskie, z małymi cukiniami, duże - 4 sztuki
  • ugotowane, tłuczone ziemniaki – 4 średnie sztuki
  • cebula - 0,5 sztuki
  • posiekana mięta - 0,5 łyżeczki
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • jogurt naturalny - 200 ml
  • pieprz ziołowy - 3 szczypty
  • olej do smażenia - 1/3 szklanki
  • Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr - 1 łyżeczka
  • Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty cukinii umyj pod bieżącą wodą i usuń słupek ze środka.
  2. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż całość przez około 3 minuty.
  3. Ziemniaki przełóż do miski i dodaj do nich boczek z cebulą oraz Sos pieczarkowy Knorr, starty ser, posiekaną miętę. Dopraw pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszaj.
  4. Jogurt połącz z sosem czosnkowym, odstaw, by wszystkie składniki sie połączyły.
  5. Masę ziemniaczaną nakładaj delikatnie w osuszone ręcznikiem papierowym kwiaty. Najlepsza do tego będzie mała łyżeczka.
  6. Kwiaty obtocz w jajku i bułce, usmaż na rozgrzanym oleju, aż całe apetycznie się zrumienią.
  7. Po usmażeniu połóż kwiaty na ręczniku papierowym, bo odsączyć nadmiar tłuszczu.
  8. Podawaj jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu jogurtowego.

Róża pomidorowa

Jeżeli jednak wizja zjedzenia kwiatka wciąż budzi w nas wątpliwości, możemy śmiało spojrzeć na składniki, z których standardowo przygotowujemy nasze codzienne posiłki, a wśród nich: kalafiory, karczochy i brokuły. Te popularne warzywa spożywamy właśnie w postaci nierozwiniętych kwiatów.

Sami również wyczarować możemy interesujące nas kompozycje kwiatowe, wykorzystując do tego celu na przykład zwykłego pomidora:

Sałatka caprese z różą z pomidora

Składniki:

  • mozzarella (duże kulki) - 2 sztuki
  • pomidory - 2 sztuki
  • Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • bazylia - 0,5 pęczka
  • natka pietruszki - 0,5 pęczka
  • orzeszki piniowe - 30 g
  • parmezan tarty - 30 g
  • pomidor (do dekoracji) - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 150 ml

Sposób przygotowania:

  1. Trzy pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Odsącz je z wody, wykładając każdy plaster na ręcznik papierowy.
  2. Ser i pomidory ułóż naprzemiennie na talerzu w taki sposób, by tworzyły okrąg, a jeden plaster zachodził na drugi.
  3. Obierz pomidora obieraczką do warzyw w ten sam sposób jak jabłko. Staraj się nie przerwać powstającego ze skórki paska. Zwiń go w różę i umieść na środku sałatki.
  4. Przygotuj sos. Zblenduj oliwę z oliwek, liście bazylii i pietruszki oraz Sos sałatkowy czosnkowo - ziołowy Knorr, który doskonale doprawi danie. Na koniec dodaj parmezan i mieszaj do powstania gęstego, zielonego sosu.
  5. Najwygodniej będzie, gdy przelejesz sos do rękawa cukierniczego lub butelki z dozownikiem np. po ketchupie. Wówczas możesz stworzyć z niego fantazyjny wzór na sałatce.
  6. Caprese podawaj posypaną orzeszkami piniowymi.

Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie kwiaty są jadalne. Część gatunków jest trująca, jak na przykład azalie albo chryzantemy. Nie powinniśmy również jeść kwiatów opryskanych wcześniej środkiem ochrony roślin ani tych pochodzących z kwiaciarni lub z centrów ogrodniczych. Do przygotowywania potraw najlepiej wykorzystywać kwiaty z własnej grządki. Bardzo ostrożnie sprawdzajmy więc, po jakie kwiaty sięgamy, przygotowując posiłki w naszej kuchni. Powinniśmy być również ostrożni, jeżeli chodzi o jedzenie kwiatów w przypadku takich dolegliwości, jak astma, alergia lub ostry katar sienny.

Jeżeli jednak wizja potraw z dodatkiem jadalnych kwiatów przypadnie nam do gustu, powinniśmy pomyśleć o założeniu przydomowego ogródka. Będziemy mieć wtedy pewność, że te wykorzystywane do przyrządzania dań nam nie zaszkodzą.

Wszystkim Mamom z okazji ich święta życzymy wszystkiego smacznego!