Sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania? Odpowiedź jest prosta - gulasz! To jednogarnkowa potrawa, która sprawdzi się zimową porą, gdy chętniej sięgamy po rozgrzewające nas posiłki. Sprawdź, jak łatwo można przygotować smaczny i aromatyczny gulasz!
Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu, a więc mięso pokrojone na mniejsze części przyrządzone we własnym sosie. Początkowo każdy region Węgier, uznawanych za ojczyznę gulaszu, dodawał do niego swoje ulubione składniki, więc danie nawet tam nie jest jednolite. Zresztą, różnice występują nie tylko w kwestii dodatków, ale również samej podstawy, czyli mięsa, gdyż do przygotowania gulaszu użyć można właściwie dowolnego jego rodzaju - począwszy od ryb po dziczyznę.
„Gulasz znalazł wielu fanów na całym świecie, ponieważ jest prostym, jednogarnkowym daniem. Doskonale komponuje się zarówno z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą czy nawet chlebem. Smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej, gdy odgrzejemy go na drugi dzień - dlatego sprawdzi się jako danie idealne na imprezę. Można go zrobić znacznie wcześniej i szybko przygrzać przed podaniem gościom. Jest to potrawa stosunkowo prosta w przygotowaniu, dzięki czemu możemy pozwolić sobie na sporą dowolność w jej przyrządzaniu”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Gulasz niejedno ma imię
Bardzo popularne dania często wywodzą się z niższych warstw społecznych. To determinuje m.in. ilość i rodzaj składników. Nie inaczej jest z gulaszem, w skład którego w wersji podstawowej oprócz mięsa powinny wchodzić jeszcze cebula, i to czego Węgrzy mają pod dostatkiem, czyli papryka.
Zanim gulasz „podbił” całe Węgry, a później zadomowił się niemal na całym świecie, stanowił podstawowe danie przeznaczone dla pasterzy. Osoby ciężko pracujące daleko poza domem potrzebowały jedzenia pożywnego i stosunkowo prostego do zrobienia oraz ewentualnego odgrzania. Co ciekawe, w kraju nad Dunajem w odniesieniu do tego klasycznego dania częściej niż "gulyas" używana jest nazwa "pörkölt", pochodząca od węgierskiego słowa oznaczającego "przypieczony".
Prostota gulaszu pozwala na jego bardzo szeroką interpretację. Na samych tylko Węgrzech wyróżnia się kilka dań będących pochodnymi od gulaszu:
Z Węgier do Polski
Stare przysłowie mówi: „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki", ale o wyjątkowo dobrych stosunkach między Polską i Węgrami mogą również świadczyć również bardzo zbliżone kulinarne gusta. Gulasz, który jest narodową węgierską potrawą, znakomicie przyjął się w polskich domach, stając się głównym bohaterem niezliczonych, domowych obiadów.
Weźmy na przykład placek zbójnicki, czyli bardzo popularne danie, zwłaszcza na południu naszego kraju. Placek ziemniaczany bogato oblany mięsem w sosie gulaszowym widnieje w wielu kartach restauracyjnych i cieszy się niesłabnącą popularnością u zamawiających, którzy bardzo dobrze znają i wyjątkowo lubią tę sytą i smaczną potrawę.
Podobnego typu danie możemy wykonać samodzielnie w nieco innej formie – wystarczy wykorzystać w tym celu popularne włoskie kluseczki gnocchi oraz Gulasz Naturalnie smaczne Knorr, który nada daniu głębokiego smaku i doskonałego aromatu:
Gnocchi z gulaszem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Węgierskie danie na żądanie
Każdy z nas miał prawdopodobnie okazję wypróbować gulasz w różnych jego wariantach. Ale czy w oryginalnej wersji również? Jeśli nie, to warto nadrobić te zaległości. Zapewne największym problemem przy gotowaniu tej potrawy może być znalezienie odpowiednich przypraw, a później dobranie do nich właściwych proporcji. Jednak można znaleźć na to bardzo proste rozwiązanie - w postaci nowego Gulaszu Naturalnie Smaczne Knorr, składającego się jedynie z naturalnych składników, które dobrze znamy z domowych kuchni. Dzięki niemu osiągniemy wyjątkowy smak tego tradycyjnego węgierskiego dania.
Gulasz
Składniki:
Sposób przygotowania:
Gulasz z pomysłem
Gulasz przygotować możemy w różnych odmianach i z wykorzystaniem różnego rodzaju mięs, np. z żeberek. Ich miłośnicy mogą wzbogacić swoje danie i nadać mu wyjątkowości i doskonałego smaku:
Duszone żeberka z cebulą
Składniki:
Sposób przygotowania: