Znalezienie osoby, która nie lubi pizzy, będzie podobnie trudnym zadaniem, co odnalezienie kamienia filozoficznego. Każdy ma swoją ulubioną, ale też każdy chciałby móc samemu przygotować ją w dowolnej chwili, bez wybierania się do pizzerii lub zamawiania jej przez telefon. Z poradami szefa kuchni Knorr przyjdzie nam łatwiej przygotować swoje ulubione danie!
Myślimy, że jeżeli nie dysponujemy specjalistycznym piecem, to nasza pizza jest na straconej pozycji? Nieprawda! „Do przygotowania pysznego włoskiego placka wystarczający będzie domowy piekarnik. Na dodatek coraz więcej z nich posiada specjalną funkcję do przygotowania tego typu wypieków”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Najlepszą okazją do spróbowania swoich sił w gotowaniu jednego z najpopularniejszych dań na świecie będzie obchodzony 9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. Wtedy po prostu każda pizza będzie smakowała wyśmienicie. Na początek swojej kulinarnej przygody z tą potrawą można spróbować jej najmniej skomplikowanej wersji, czyli klasycznej Margherity z sosem pomidorowym, serem mozzarellą i bazylią.
Czy te kolory czegoś nam nie przypominają? Oczywiście – włoską flagę! Taki właśnie zamiar miał pewien neapolitański piekarz, który przygotował właśnie tą pizzę specjalnie dla królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej. Później ta potrawa rozkochała w sobie cały świat, popularyzując włoską kuchnię.
Zrób pizzę jak szef kuchni
Z czego składa się każda pizza, wiedzą już dzieci: z ciasta, sosu, sera i dowolnych dodatków. Jednak nie każdy będzie potrafił ją przyrządzić zgodnie ze swoimi wyobrażeniami. Zwłaszcza zrobienie idealnego ciasta budzi wątpliwości. Warto zatem poradzić się… szefa kuchni.
„Żeby pizza wyszła nam jak najlepsza, kluczową kwestią będzie ciasto. Tak naprawdę, reszta pozostaje sprawą indywidualnego smaku. Skorzystaj z mojego pomysłu z dodatkiem piwa. Pamiętaj, żeby ciasto dobrze ugnieść, pozostawić do wyrośnięcia na godzinę, a piekarnik dobrze nagrzać - przynajmniej do 220°C” - opowiada Piotr Murawski, ekspert kulinarny Knorr.
W klasycznej wersji sos powinien być pomidorowy. Czy trudno go będzie przyrządzić? „Możemy przygotować go na bazie pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego lub świeżych, dojrzałych pomidorów. Należy je wyparzyć, ściągnąć skórkę, oddzielić gniazda nasienne od miąższu, wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę z oliwek, a następnie doprawić solą i gotować przez około trzydzieści minut, a na końcu zblendować. Sos pomidorowy nie może obejść bez sporej ilości czosnku oraz ziół, np. oregano i bazylii”, radzi szef kuchni Knorr. I dodaje: „O idealnie dobrany zestaw przypraw zadbałem, tworząc Fix do Speghetti Bolognese extra ziołowe, dlatego warto skorzystać z jego pomocy”:
Klasyczny włoski sos pomidorowy
Składniki:
- pomidory z puszki - 400 gramów
- 1 opakowanie Fixu Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 80 ml oliwy z oliwek
- 0,7 l wody
Sposób przygotowania:
Pomysły na pyszną pizzę
Każdy region Włoch szczyci się innymi wersjami pizzy ze względu na charakterystyczne dla siebie produkty. Okolice Parmy słyną z fantastycznej szynki i sera parmeńskiego. Mieszkańcy nie omieszkali z nich skorzystać w swojej pizzy. Pamiętajmy, że parmeńska odmiana pizzy rządzi się swoimi prawami. Szynkę, rukolę i starty parmezan należy dawać dopiero po upieczeniu pizzy:
Pizza z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g mąki pszennej do podsypania
- 4,5 g drożdży
- 50 g cukru
- 50 ml oliwy z oliwek lub oleju
- 2,5 g soli
- 300 ml wody
- 200 g szynki parmeńskiej
- 300 g tartej mozzarelli
- 1 opakowanie Fixu Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
- 100 gramów rukoli
- 100 gramów suszonych pomidorów
- 100 gramów pomidorków koktajlowych
- 50 mililitrów oliwy z oliwek
- 400 g pomidorów z puszki
- 100 ml majonezu Hellmann's Babuni
- 50 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
Sposób przygotowania:
Na okrągłym placku może się znaleźć właściwie wszystko to, co smakuje nam najbardziej, a dobrze zrobione ciasto może stać się idealną platformą łączącą dowolne składniki. Delikatne mięso kurczaka można przyrządzić w duecie z serem pleśniowym, a całość doprawić Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr:
Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym
Składniki:
- 1 porcja piersi z kurczaka
- 1 biała cebula
- 100 g sera pleśniowego blue
- 1 opakowanie Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oregano
- 30 ml wody
- 1 kg mąki
- 500 ml wody
- 25 g cukru
- 20 g soli
- 50 ml oleju
- 8 g drożdży
Sposób przygotowania:
Oryginalny może być nie tylko smak, ale również forma podania pizzy. Nie zawsze musi być to płaski placek, ale też nieco mniej popularny pieróg - calzone. Można też zainspirować się pochodzącymi z Dalekiego Wschodu samosami:
Pizza Bolognese a la Samosa
Składniki:
- porcja 400 g gotowego ciasta na pizzę
- 1 opakowanie Fixu Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
- 500 g mięsa mielonego
- 1 opakowanie pomidorów z puszki
- 50 gramów sera żółtego
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki mąka do podsypania
Sposób przygotowania:
Tak oto przygotować możemy włoską ucztę na polskim stole!
Życzymy smacznego! Bon appetit!