Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy.
"To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.
Na gęsto
Jakie warzywa mogą posłużyć za bazę do stworzenia kremu? Jakie lubimy najbardziej! Nadadzą się do tego właściwie wszystkie warzywa. Jeśli jesteśmy fanami gęstych zup, to dobrze jest zaopatrzyć się w blender, dzięki któremu z łatwością uda się szybko zmiksować ulubione składniki.
Co ważne, jak zauważa szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, "w kremowej zupie łatwo doprowadzić do sytuacji, w której bazowe warzywo zdominuje smak całej potrawy. Dlatego pamiętajmy o szczodrym doprawieniu takiej zupy albo zastosujmy jeden z prostych kulinarnych tricków. Niektóre warzywa można podsmażyć lub podpiec przed dodaniem do kremu, wówczas nabiorą one bardziej intensywnego smaku, tworząc harmonię z wiodącym składnikiem".
Jesiennym hitem naszych kuchni coraz częściej staje się krem z dyni. Ogromne pomarańczowe warzywo doskonale trafia w nasze gusta smakowe, a swoją kolorystyką idealnie komponuje się ze złotą polską jesienią. Krem z dyni warto doprawić tymiankiem i gałką muszkatołową. Jesli lubimy bardzo wyraziste smaki, możemy dodać szczyptę ostrej papryki.
Także seler świetnie odnajdzie się jako baza gęstego kremu. Zachwyca aromatem i wyrazistym smakiem, podkreślonym przez suszone chili:
Krem selerowy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilośc porcji: 4
Składniki:
- seler - 100 g
- Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
- młoda bulwa selera - 4 sztuki
- cukier - 1 łyżeczka
- suszone chili - 0,25 łyżeczek
- śmietana 18 proc. - 100 ml
- sok z cytryny - 1 łyżka
- pieprz
- posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
- masło - 2 łyżki
- wrzątek - 1 litr
Sposób przygotowania:
Czy zupa krem musi być "ciężka"? Oczywiście, że nie! Można ograniczyć użycie śmietany, oleju lub podobnie kalorycznych składników, ale przede wszystkim skorzystać z lekkich warzyw. Idealną inspiracją do takiego dania powinny być brokuły:
Krem brokułowy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilośc porcji: 4
Składniki:
- brokuły - 500 g
- cebula - 1 sztuka
- płatki migdałów - 60 g
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- wrzątek - 1 l
- olej - 1 łyżka
- śmietana 18 proc. - 1 szklanka
- Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki
- grzanki z bułki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przy okazji jesiennych kremów trudno nie wspomnieć o tradycyjnym w naszej kuchni kremie z grzybów. Gęsta zupa przyrządzona na bazie borowików to znakomity pomysł na jesienny obiad - aromatyczny, rozgrzewający, przywołujący smaki rodzinnego domu. Kremowa zupa borowikowa Knorr ze specjalnej linii Rozkosze podniebienia zagwarantuje wymarzoną konsystencję i właściwe doprawienie.
Jakie warzywa od zawsze świetnie sprawdzają się do przygotowania kremów? Strączkowe! Groszek, fasola, albo soczewica - oto bazy doskonałego kremu. Szef kuchni Knorr poleca przepis:
Szybka zupa z soczewicy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- czerwona soczewica – 200 g
- pomidory – 2 sztuki
- Bulionetka wołowa Knorr – 2 sztuki
- woda – 0,5 l
- cukier – 1 łyżka
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- cebula – 2 sztuki
- ząbki czosnku – 3 sztuki
- kwaśna śmietana – 4 łyżki
- oliwa – 50 ml
Sposób przygotowania:
Doprawiamy? Rozgrzewamy!
Potrawa może nas rozgrzać nie tylko swoją temperaturą. Ważne są także odpowiednie przyprawy. Kilka z nich to prawdziwi mistrzowie w tym temacie.
Po pierwsze - goździki. Od dawna używane nad Wisłą, mają stałe miejsce w kuchni w okresie świątecznym. Często używa się ich do przygotowania kompotów, sosów czy grzańców. Warto dodawać je także do zup-kremów.
Po drugie - imbir, na którym mieszkańcy Azji poznali się już dawno. Niezwykle popularna roślina ma szerokie zastosowanie w egzotycznych daniach przyrządzanych na słodko i słono. Ma wyjątkowo smak, potrafiący rozpalić nasze kubki smakowe, na przykład w zupie Mulligatwny:
Zupa Mulligatwny
Czas przygotowania: 60 minut
Ilośc porcji: 6
Składniki:
- filety z udek z kurczaka - 300 g
- Bulionetka drobiowa Knorr 1 sztuka
- czerwona soczewica - 200 g
- limonka - 1 sztuka
- świeży imbir - 20 g
- ząbek czosnku - 4 sztuki
- szalotki - 4 sztuki
- kumin - 1 łyżka
- zmielone ziarna kolendry - 1 łyżka
- żółta curry madras - 2 łyżki
- papryczka chili - 1 sztuka
- olej - 90 ml
- natka kolendry - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
Po trzecie - dobry znajomy pieprz. Zupa pieprzowa już sama w swej nazwie brzmi ogniście! Jednak spokojnie, ostra przyprawa nie musi całkowicie zdominować dania. Złagodzi ją spora zawartość mleka kokosowego czy pomarańczowej soczewicy:
Zupa pieprzowa
Czas przygotowania:45 minut
Ilośc porcji: 2
Składniki:
- pomarańczowa soczewica - 1 szklanka
- mleko kokosowe z puszki - 1 opakowanie
- cebula - 1 sztuka
- Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
- curry - 2 łyżeczki
- liść laurowy - 1 sztuka
- starty imbir - 1 łyżeczka
- pieprz kolorowy - 10 ziaren
- olej - 3 łyżki
- natka pietruszki - 0,5 szklanek
- woda - 0,5 litrów
- ząbki czosnku - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
Po czwarte - chili. Rozgrzewającej egzotyki zakosztujeszmy, przyrządzając z niego zupę z dodatkiem m.in. trawy cytrynowej, limonki, sosu rybnego:
Zupa z chilli
Czas przygotowania: 45 minut
Ilośc poracji: 4
Składniki:
- papryczki chili - 2 sztuki
- Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
- makaron sojowy - 1 opakowanie
- trawa cytrynowa - 2 sztuki
- listki limonki - 2 sztuki
- sok z limonki - 1 łyżka
- cebula - 1 sztuka
- ząbek czosnku - 3 sztuki
- sos rybny - 1 łyżka
- cukier - 1 łyżka
- kolendra - 1 pęczek
- woda - 1 litr
Sposób przygotowania:
I po piąte - kurkuma. Ta przyprawa kojarzona bardzo mocno z hinduską kuchnią przyczyni się do nadania potrawie pikanterii. Nie obejdzie się bez niej zupa dahl, potrafiąca znakomicie rozgrzać nasz organizm i dostarczyć niezapomnianych wrażeń kulinarnych.
Smacznego!