Podczas upalnych dni, których tego lata nie brakuje, niechętnie spędzamy czas w kuchni, nie planujemy gotowania złożonych dań. Mamy za to ochotę na lżejsze sałatki, które wspaniale smakują dzięki świeżym sezonowym produktom. Dodając do nich mięso, rybę, ryż, makaron czy sery, przygotujemy idealny letni obiad.
"Kiedy temperatury tak bardzo idą w górę, jak tego lata, nie mamy ochoty na potrawy tłuste i ciężkostrawne, wolimy dania bardziej orzeźwiające z dostępnych w sezonie warzyw i owoców. Podawane na surowo są bogate w witaminy i składniki mineralne, które powinniśmy dostarczać zwłaszcza podczas takich upalnych dni", podpowiada żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.
Dla mięsożerców
Sałatka na obiad także dla "mięsożerców"? Oczywiście! Jeśli uważamy, że każdy "porządny" obiad musi składać się także z mięsa, uczyńmy je jednym z głównych składników kompozycji. W połączeniu z warzywami i np. ryżem, makaronem lub pieczywem pozwoli stworzyć pełnowartościowy posiłek.
Inspiracje na takie mięsno-warzywne kompozycje możemy czerpać z kuchni świata. Może zatem sałatka hawajska? Połączenie przyrumienionych kawałków kurczaka ze słodkim ananasem może zamienić się w... rajski obiad. Całości dopełnią kukurydza i czerowna fasola, a doskonały smak zapewni Sos sałatkowy Cezara Knorr z czosnkiem, natką pietruszki i lubczykiem.
Sałatka z kurczakiem i ananasem
Składniki:
- pierś z kurczaka - 250 g
- Sos sałatkowy Cezar Knorr - 1 opakowanie
- majonez - 3 łyżki
- Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
- puszka ananasa - 1 sztuka
- puszka kukurydzy - 1 sztuka
- puszka czerwonej fasoli – 0,5 sztuki
- sałata - 1 sztuka
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- olej do smażenia
- grzanki - 20 g
- ser żółty starty - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Zamiast mięsa można też sałatkę wzbogacić kiełbasą, np. chorizo, która nada jej hiszpański charakter. Bardzo wyrazista o charakterystycznym smaku dobrze skomponuje się w sałatce szefa. Ta zaś posypana pestkami dyni zachwyci współtowarzyszy posiłku.
Dla wielbicieli ryb
W lecie częściej niż zazwyczaj sięgamy po ryby. Biorąc pod uwagę, że to także sezon na świeże warzywa, nic dziwnego, że nierzadko wpadają na siebie w sałatce! W sałatkach doskonale się sprawdzają ryby wędzone. Tak przygotowane już same są smaczne, nadając ton całej kompozycji. "Jeśli zastanawiamy się, jakie gatunki ryb będą współgrały w jednym daniu z warzywami, to warto postawić nie tylko na łososia, ale też na makrelę czy pstrąga. Uwędzone, będą się świetnie 'dogadywały' ze szpinakiem i pomidorkami cherry", opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. I poleca poniższy przepis:
Sałatka z wędzoną rybą
czas przygotowania: 15 minut
ilośc porcji: 4
Składniki:
- sałata - 1 sztuka
- wędzona ryba, np. łosoś, makrela lub pstrąg - 200 g
- świeży szpinak - 150 g
- Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
- cebula - 1 sztuka
- pomidorki cherry - 10 sztuk
- olej - 3 łyżki
- koperek – 0,5 pęczka
- woda - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Dorzucamy ser!
Bogactwo serów różnych rodzajów pozwala dobrać najsmaczniejszy gatunek i wzbogacić nim niejedną sałatkę. W kulinarnym klasyku, jakim jest Cezar, prym wiedzie parmezan:
Sałatka Cezar klasyczna
czas przygotowania: 15 minut
ilośc osób: 4 osoby
Składniki:
- sałata rzymska - 400 g
- Sos sałatkowy Cezar Knorr - 1 opakowanie
- majonez - 3 łyżki
- parmezan - 150 g
- cytryna - 1 sztuka
- anchois - 10 g
- grzanki - 20 g
- ser żółty starty - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Mozzarella, soczyste pomidory i rukola - trudno o bardziej włoskie zestawienie. Czas na Sałatkę Bambini! Aby przygotować doskonały dressing rodem z Italli, warto sięganąć po Sos sałatkowy włoski Knorr z ziołami i przyprawami charakterystycznymi dla kuchni Morza Śródziemnego.
Sałatka Bambini z rukolą
czas przygotowania: 15 minut
ilośc porcji: 4
Składniki:
- pomidorki cherry - 2 opakowania
- mozzarella minikulki - 2 opakowania
- Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
- rukola – 0,5 opakowania
- pestki słonecznika - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- woda - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Ser pleśniowy czy może żółty? Skorzystajmy z obu! Dodajmy jeszcze awokado i orzeszki pinii, a na stole wyląduje egzotyczny wakacyjny obiad.