Komunikat prasowy

Kiełki – na zdrowie!

2014-06-27
Kiełki – na zdrowie!

Czym są kiełki? Najprościej mówiąc, to zaczątki nowej rośliny. Zawierają to, co najcenniejsze dla jej wzrostu, dlatego nie dziwi fakt, że kiełki są prawdziwą bombą witaminową i nośnikiem wielu składników odżywczych.

Nie dość, że zdrowe, to jeszcze bardzo smaczne. Nadają potrawom zdecydowany smak i miło chrupią pod zębami. Pasują właściwie do wszystkiego - do sałatek, kanapek, sosów, zup, a nawet mięsa. Można je jeść na surowo, dodawać do gotowania czy smażenia. Najwygodniej kupić je zapakowane w pudełku, gotowe do jedzenia, ale można je też uprawiać samodzielnie w warunkach domowych.

Wybieraj, przebieraj w kiełkach

Kiełki wciąż jeszcze nie zdobyły takiej popularności, na jaką zasługują. Na Wielkanoc uprawiamy rzeżuchę, od czasu do czasu w supermarkecie na dziale warzywnym zwrócą naszą uwagę lekkie plastikowe pudełeczka z charakterystyczną zawartością, które mijamy obojętnie. Nie zdajemy sobie sprawy, jakie bogactwo zawierają i jaka różnorodność kiełków na nas czeka. Możemy bowiem sięgać po kiełki z grochu, buraków, brokułów, soczewicy, soi, kukurydzy, pszenicy, fasoli Mung, ciecierzycy, siemienia lnianego, lucerny, owsa, słonecznika czy wspomnianej wcześniej rzeżuchy.

Jak smakują kiełki?

Różnią się one przede wszystkim intensywnością smaku. Łagodniejsze i delikatnie słodkawe są kiełki lucerny, soczewicy czy pszenicy, natomiast zdecydowanie bardziej intensywne to: rzodkiewka, rzeżucha, brokuły oraz buraki. Fasola Mung jest nieco bardziej kwaskowata na tle innych kiełków, natomiast w słoneczniku na plan pierwszy wybija się orzechowa nuta.

Jakim kluczem kierować się przy doborze kiełków? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, radzi: „Łagodne sałatki i kanapki będą dobrze smakować z delikatnymi kiełkami soczewicy, pszenicy czy lucerny. Jeśli przygotowujemy danie bardziej pikantne, to z kolei pasować będą wyraziste smaki kiełków rzodkiewki, rzeżuchy, buraka i brokułów. Do gotowania lub smażenia świetnie nadają się kiełki grochu czy fasoli Mung”.

Właściwości kiełków

„Kiełki dostarczają różnego rodzaju witamin, makro- i mikroelementy, białka, a te z roślin oleistych, jak słonecznik czy soja, zawierają niewielkie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przyglądając się im szczegółowo, możemy wyliczyć specyficzne korzyści wynikające z jedzenia konkretnego rodzaju kiełków” – tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.  

Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi cennych mikroelementów takich jak cynk mangan, selen, niezbędnych do wielu procesów metabolicznych naszego organizmu. Kiełki soi są bogate w białko oraz niewielkie ilości witaminy A, B, C. Kiełki pszenicy charakteryzują się natomiast wysoką zawartością cynku, witamin C i E oraz witamin z grupy B.

Jak ugryźć kiełki? - najlepsze przepisy

Kucharze Knorr spytani o swoje preferencje dotyczące kiełków, twierdzą zgodnie, że najczęściej używają ich podczas przyrządzania sałatek. Kiełki nadają sałatce bardziej wyrazistego smaku, świetnie komponują się z warzywami i stanowią tajemniczy dodatek, który wzbudza zainteresowanie i ciekawość domowników oraz gości.

Sałata, sałata, kiełki, sałata

Pierwsza propozycja przepisu od szefów kuchni Knorr to barwne połączenie warzyw, przede wszystkim mieszanki sałat, jajek, makaronu i oczywiście kiełków. Poniżej przepis na Sałatkę francuską.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr,

- 300 g makaronu typu świderki,

- 12 czarnych oliwek,

- 300 g mieszanki sałat,

- 10 pomidorków cherry,

- 2 jajka,

- 1 łyżka kaparów,

- 4 łyżki oliwy,

- małe opakowanie kiełków.

Przygotowanie:

1. Sałaty umyj, podziel na mniejsze kawałki, osusz ręcznikiem papierowym. Pomidory pokrój na cząstki, oliwki na połówki.

2. Jajka ugotuj na twardo, makaron gotuj do miękkości.

3. Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i dwiema łyżkami wody, aby stworzyć aromatyczny sos. Dokładnie wymieszaj.

4. Makaron odcedź, dodaj sos sałatkowy, pomidorki, oliwki, kapary i listki sałaty. Wszystko wymieszaj. Sałatkę wyłóż do salaterki, udekoruj ćwiartkami jajka i kiełkami.


Piotr Murawski, kucharz Knorr, poleca dodać do sałatki również anchois - co uczyni sałatkę bardziej wykwintną w smaku.

 

Z mozzarrellą w duecie

Na wiosnę i latem lubimy jeść lekko i zdrowo. Na stołach króluje sałata, pomidory i mozzarella. Jeśli to Twoje ulubione połączenie, to pewnie ucieszysz się, że pasują do niego kiełki. Poniżej szybki i łatwy przepis na Sałatkę włoską z mozzarellą.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr,

- 400 g zielonej sałaty,

- 250 g pomidorów cherry,

- 2 kulki mozzarelli,

- 4 łyżki oliwy,

- sok z 1 cytryny,

- małe opakowanie kiełków lucerny.

Przygotowanie:

1. Umyj sałatę, podziel na małe listki, przełóż do salaterki.

2. Pomidorki cherry pokrój na połówki, mozzarellę pokrój na małe kawałki.

3. Aby przyrządzić smaczny sos, Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

4. Wszystkie składniki sałatki połącz ze sobą. Wierzch dania posyp kiełkami. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Dodatkowo możesz dodać do sałatki tarty ser parmezan.

 

Głębia smaku i koloru

W kolejnym przepisie możesz użyć kiełków o bardziej wyrazistym smaku, np. kiełków rzodkiewki, gdyż pozostałe składniki są dość charakterystyczne: cebula, papryka, czarne oliwki. Wypróbuj przepis na Kolorową sałatkę paprykową.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr,

- 300 g makaronu typu penne,

- 3 różnokolorowe papryki (np. czerwona, zielona i żółta)

- 12 czarnych oliwek,

- 1 czerwona cebula,

- 4 łyżki oliwy,

- 1 opakowanie kiełków.

Przygotowanie:

1.  Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie pokrój je w cienkie paski. W międzyczasie ugotuj makaron.

2. Oliwki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka.

3. Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i dwiema łyżkami wody, dzięki czemu przygotujesz pyszny sos.

4. Sałatkę wymieszaj z sosem, ozdób kiełkami i serwuj gościom.

Do sałatki możesz dodać kilka listków świeżej bazylii oraz np. kiełbasę salami.

Jedzmy kiełki na zdrowie! Więcej przepisów na sałatki i dania z kiełkami znajdziesz na stronie www.przepisy.pl.