Komunikat prasowy

Dzień Bez Mięsa - smacznie na wiosnę

2013-03-19
Dzień Bez Mięsa - smacznie na wiosnę

Wiosna coraz śmielej puka do naszych drzwi. Zagląda też do kuchni, przynosząc świeże warzywa i owoce oraz mnóstwo inspiracji na pyszne dania. Zanim jednak ta najradośniejsza pora roku rozpocznie się oficjalnie, okazja do świętowania nadarza się dokładnie dzień wcześniej – 20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa.

Pomysł na świętowanie tego dnia narodził się w Ameryce w 1985 roku. Od początku inicjatywa miała na celu podkreślać istotną rolę warzyw, owoców i zbóż w naszej codziennej diecie. Ideę Dnia Bez Mięsa najlepiej oddaje hasło „Zmień swoją dietę – zmień świat”. Oto więc znakomita okazja do wprowadzenia zmian w naszym jadłospisie i wzbogacenia go w warzywa i owoce. Propozycje skomponowania smacznych, wiosennych dań przygotowali dla nas kucharze Knorr.

S jak soja, soczewica, smak

Kucharze Knorr zachęcają, by łaskawym okiem spojrzeć na soję i soczewicę, które możemy uczynić nietypowym, ale jakże smakowitym składnikiem dań, także tych tradycyjnych. Soja pomoże nam choćby przygotować oryginalny farsz do pierogów – szefowie kuchni Knorr polecają Pierogi z soją i grzybami. 20 marca warto także wykorzystać w kuchni soczewicę i na stół podać Zapiekaną soczewicę z dynią z dodatkiem pomidorów i czosnku. Brzmi pysznie! Nikt raczej też nie będzie tęsknił za mięsem, gdy spróbuje Duszonej soczewicy z bakłażanem i serem feta. Warzywna kompozycja, której smak podkreślają zioła i przyprawy, będzie się na talerzu prezentować pięknie i kolorowo. W Dniu Bez Mięsa można także pokusić się o przyrządzenie pysznych zup, np. Wiosennego bulionu z młodymi warzywami lub Wiosennej zupy jarzynowej z kaszą jęczmienną. Poniżej receptury:

http://www.przepisy.pl/przepis/duszona-soczewica-z-baklazanem-i-serem-feta#szukaj/Duszonej soczewicy z bakłażanem i serem feta/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/wiosenny-bulion-z-mlodymi-warzywami#szukaj/Wiosennego bulionu z młodymi warzywami/przepisy

Wiosenne przekąski

Każdy dobrze wie, jak ciężko oprzeć się pokusie przegryzania między posiłkami. A gdyby tak z początkiem wiosny wprowadzić nowe zwyczaje? Na spotkanie ze znajomymi, na biurko w pracy, w podróż, do plecaka – wszędzie tam zamiast słodkiego co nieco można zabrać ze sobą prawdziwą bombę witaminową. Może to być owocowa sałatka lub wszelkiego rodzaju surówki: Surówka witaminowa z marchewką, Surówka warzywna z białym serem i dużą ilością szczypiorku lub Bób z cebulką. Zapraszasz gości do siebie i chcesz podać im coś smacznego, rezygnując ze słonych przekąsek i ciasteczek? Wykwintne i doskonałe na przyjęcie okażą się Warzywne szaszłyki oraz domowa Pizza wegetariańska. Oto receptury:

http://www.przepisy.pl/przepis/surowka-witaminowa#szukaj/Surówka z marchwi/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/pizza-wegetarianska-1#szukaj/Pizza wegetariańska/przepisy

Dzień Bez Mięsa czas zacząć! Życzymy smacznego!

 

Inspiracje na wiosenne dania z warzyw i owoców znajdziecie na:

pobierając przepisy na telefon po zeskanowaniu kodu QR.