Komunikat prasowy

Pod okiem szefów kuchni Knorr - relacja z warsztatów kulinarnych

2013-03-01
Pod okiem szefów kuchni Knorr - relacja z warsztatów kulinarnych

Swoje umiejętności kulinarne najlepiej szlifować pod okiem profesjonalistów. Przekonali się o tym uczestnicy warsztatów kulinarnych zorganizowanych 8 lutego w Warszawie przez markę Knorr. Do wspólnego gotowania z szefami kuchni Knorr zostali zaproszeni zwycięzcy konkursu kulinarnego „Masz wiadomość”.

„Często świetne dania udają się wtedy, gdy gotowanie staje się zabawą i wspólnym poszukiwaniem najlepszego smaku”, twierdzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Warsztaty kulinarne dowiodły prawdziwości tego stwierdzenia. Uczestnicy wspólnego gotowania, kierując się radami i wskazówkami szefów kuchni Knorr, Piotra Murawskiego i Marcina Markowskiego, przygotowali smakowite sałatki, pyszne zupy i dania główne oraz zachwycające smakiem desery. Mieli oni do dyspozycji różnorodne składniki, dzięki którym mogli stworzyć prawdziwie inspirujące dania. Pomocą okazały się ponadto produkty marki Knorr ułatwiające uzyskanie pożądanego przez kucharzy-amatorów smaku. Natomiast w drugiej części warsztatów na uczestników czekało prawdziwe wyzwanie. Otrzymali zestawy produktów, z użyciem których mieli przygotować dania według własnego pomysłu, oceniane później przez szefów kuchni Knorr. Rywalizacja okazało się bardzo owocna – powstały nowe, autorskie potrawy uczestników warsztatów. Pyszności!

Uczestnicy warsztatów przyznali, że z niektórymi zaproponowanymi przez szefów kuchni Knorr składnikami zetknęli się w kuchni po raz pierwszy. Jednak dzięki poradom kucharzy odkryli zastosowanie trawy cytrynowej czy kulinarne zalety chorizo i chińskiej kapusty bok choy. W rezultacie uznali, że choć nazwy tych produktów brzmią egzotycznie, a one same wydają się trudne do obróbki, to pozwalają stworzyć wyśmiente dania o unikalnym smaku. Nieoceniona okazała się także nauka nowych kulinarnych umiejętności – uczestnicy warsztatów już wiedzą, jak szybko i sprawnie siekać warzywa, w jaki sposób właściwie grillować comber jagnięcy czy wydobyć miąższ z awokado. Ponadto kucharze Knorr podzielili się z wielbicielami gotowania kulinarnymi sztuczkami, na przykład zdradzając sposób na miękką i różową w środku pieczoną kaczkę. Teraz można zabłysnąć kulinarną wiedzą przed domownikami i przyjaciółmi!

Ty także marzysz, by przygotowane przez ciebie dania zawsze się udawały i zachwycały zaproszonych gości? Wypróbuj przepisy szefów kuchni Knorr i zostań kulinarnym mistrzem!

Przepisy kucharzy Knorr są dostępne: