Komunikat prasowy

Kaczka i królik - wykwintnie na jesień

2012-11-22
Kaczka i królik - wykwintnie na jesień

Jesienne słoty i pierwsze podmuchy zimy to czas, kiedy coraz częściej w naszych kuchniach przyrządzamy potrawy mięsne. Wołowina, wieprzowina, a zwłaszcza kurczak to już obowiązkowe składniki domowego menu o tej porze roku. Kucharze Knorr zachęcają jednak, by sięgać także po inne, rzadziej wykorzystywane rodzaje mięs, bo ich smak może nas bardzo przyjemnie zaskoczyć. Czas na dania z kaczki i królika!

Kaczka – z owocami, warzywami i po chińsku

Mięso z kaczki jest u nas znacznie mniej popularne niż kurczak, choć jest równie smaczne i na pewno uważane za bardziej wykwintne. Dania z kaczki możemy podać na uroczysty obiad czy też elegancką kolację, na której chcemy podjąć ważne lub bliskie naszemu sercu osoby. Musimy mieć świadomość, że ich przygotowanie zajmie nam nieco więcej czasu niż dobrze nam znanych potraw z kurczaka, ale ich smak i zadowolenie najbliższych z pewnością wynagrodzą nam nasze starania.

Decydując się podać gościom kaczkę, możemy przyrządzić ją w całości lub wybrać potrawę z kaczych piersi. Przygotowanie całej kaczki jest bardziej czasochłonne, ale w zamian danie będzie się prezentować na stole po królewsku. Najpopularniejszym sposobem na jej przyrządzenie jest upieczenie w piekarniku, wcześniej faszerując ją różnymi składnikami. Znakomicie do tego nadają się zarówno warzywa, jak i owoce. Kaczka w karmelu z jabłkami to już klasyka i prawdziwy rarytas. Również Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym wypełniona owocowym nadzieniem z jabłek i pomarańczy lub Kaczka z winogronami sprawią, że obiad lub kolacja okażą się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Podobnie piersi z kaczki będą się świetnie komponować z owocowymi dodatkami, dlatego kucharze Knorr polecają wypróbować Pierś kaczki w sosie owocowym z jagód:

http://www.przepisy.pl/przepis/kaczka-w-karmelu-z-jablkami#szukaj/kaczka/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/pieczona-kaczka-z-sosem-rodzynkowym#szukaj/kaczka/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/piers-kaczki-w-sosie-owocowym#szukaj/kaczka/przepisy

Mięso z kaczki cenione jest nie tylko w naszej rodzimej kuchni, ale stanowi także ważny składnik kuchni azjatyckiej. W związku z tym możemy pokusić się o przygotowanie potraw orientalnych nawiązujących do tradycji kulinarnej tamtej części świata. Kaczka po pekińsku będzie stanowić miłą odmianę w obiadowym menu, a Kaczka po chińsku, czyli smażone piersi z kaczki doprawione sosem sojowym i świeżo startym imbirem, okażą się intrygującą przekąską na wieczór z przyjaciółmi:

http://www.przepisy.pl/przepis/kaczka-po-pekinsku#szukaj/kaczka/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/kaczka-po-chinsku#szukaj/kaczka/przepisy

Królik jako król stołu

Rzadziej niż mięso z kaczki mamy okazję przyrządzać w kuchni królika. Kucharze Knorr zachęcają jednak, by wzorem Francuzów i Włochów chętniej sięgać po mięso królicze, bo jest naprawdę smaczne – białe, miękkie, delikatne. Warto go wcześniej zamarynować, dzięki czemu zyska wyrazistszy smak, a następnie upiec w piekarniku – tak przyrządzony Pieczony królik będzie prawdziwą ozdobą stołu i przysmakiem dla gości. Ponadto, wybierając ten rodzaj mięsa, możemy przygotować na obiad Gulasz z królika, a pasztet z królika podać jako smaczną przekąskę.

http://www.przepisy.pl/przepis/pieczony-krolik#szukaj/królik/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/gulasz-z-krolika#szukaj/królik/przepisy

 

Inspiracje na dania z kaczki i królika znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na kanale „Przepisy.pl” na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Przepisy są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.