Komunikat prasowy

Sposób na ziemniaka!

2012-09-12
Sposób na ziemniaka!

Kartofle, pyry, grule –nazywamy je różnie, a uwielbiamy wszyscy tak samo! Nic więc dziwnego, że ziemniaki są nieodłączną częścią polskiej tradycji kulinarnej. Coraz częściej stają się także składnikiem dań wyrafinowanych i kojarzonych z kuchnią nowoczesną. Przepisy polecają kucharze Knorr!

Do Europy ziemniaki zawitały pod koniec XVI wieku. Choć początkowo nie wzbudziły entuzjazmu, z czasem stały się ważnym elementem wielu europejskich kuchni. Podobno do Polski trafiły dzięki Janowi III Sobieskiemu, który sadzonki ziemniaków przesłał z Wiednia ukochanej Marysieńce. Gdy Polacy poznali ich smak, pokochali je. I miłość ta trwa do dzisiaj. Obecnie przeciętny Polak zjada w ciągu roku aż 112 kg ziemniaków (dane z w 2010 roku)[1]! Jak przyrządzone?

Smaki domu rodzinnego

Bez ziemniaków nie wyobrażamy sobie tradycyjnych potraw, których smak i zapach kojarzymy z ciepłem rodzinnego domu i błogim czasem dzieciństwa. Pulchne kopytka, słodkie leniwe, chrupiące placki ziemniaczane… Przygotowywane przez mamy i babcie, które spędzały w kuchni długie godziny, pałaszowaliśmy te pyszności w minutę. Dziś, podając je swojej rodzinie, warto je nieco urozmaicić. Inspirując się propozycjami kucharzy Knorr, przygotujmy Leniwe pierogi z pomarańczą, Kluski leniwe z pieczonymi owocami, Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami czy Placki ziemniaczane z marchewką i chrupiącym boczkiem:

http://www.przepisy.pl/przepis/placki-ziemniaczane-z-marchewka-i-chrupiacym-boczkiem#szukaj/placki ziemniaczane/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/leniwe-pierogi-z-pomarancza#szukaj/leniwe/przepisy

Do przygotowania samodzielnie tradycyjnych dań mączno-ziemniaczanych powinny nas także zachęcić Fixy Knorr: Kopytka czy leniwe oraz Chrupiące placki ziemniaczane. Dzięki nim nie musimy już gotować, studzić i ucierać ziemniaków, bo pozwalają one stworzyć szybko i prosto, bez dozowania składników, gładkie i jednolite ciasto.

Do drugiego dania – obowiązkowo!

Ziemniaki są także niezastąpione jako dodatek do drugiego dania. Tradycjonaliści nie wyobrażają sobie przecież niedzielnego obiadu bez ziemniaczków gotowanych w wodzie, najlepiej polanych masłem i posypanych szczypiorem lub koperkiem. W towarzystwie pieczonego schabu, karkówki, mielonych kotletów, filetu z kurczaka w panierce czy smażonej ryby obowiązkowe! Jednak warto odmienić trochę tradycyjne drugie danie i przygotować ziemniaki w inny sposób, pozostając przy ich tradycyjnym smaku. Pomoże w tym Fix Knorr Wiejskie ziemniaczki z koperkiem i masełkiem, dzięki któremu przyrządzimy ziemniaki w piekarniku w specjalnej torebce do pieczenia.  Pachnące ziołami i koperkiem będą smakować wybornie! Do pieczonego schabu lub kotletów mielonych idealne!:

http://www.przepisy.pl/przepis/pieczony-schab-z-ziemniakami#szukaj/Pieczony schab z ziemniakami/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/kotlety-mielone-z-mlodymi-ziemniakami#szukaj/Kotlety mielone z młodymi ziemniakami/przepisy

Młodszych domowników, którzy już zaczynają kręcić nosem na tradycyjne ziemniaki z wody, z pewnością natomiast skuszą frytki. Jednak często nie spełniamy oczekiwań naszych pociech, bo nie chcemy, by na naszych stołach gościły przekąski przyrządzane na głębokim tłuszczu, czy co gorsza, zamawiane z restauracji fast food. Ale dzięki Fix Knorr Domowe Frytki już nie musimy się tego obawiać, bo z jego pomocą przygotujemy chrupiące i aromatyczne frytki w piekarniku bez konieczności dodawania tłuszczu. Do wyboru z dipem czosnkowym lub meksykańskim. Wykorzystując ten Fix, podamy także nieco bardziej wyszukane ziemniaczane przekąski i dodatki do obiadu: Hiszpańskie ziemniaki na ostro, Angielskie ziemniaki fondant czy Pieczone ziemniaki po amerykańsku.

http://www.przepisy.pl/przepis/hiszpanskie-ziemniaki-na-ostro#szukaj/domowe frytki/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/angielskie-ziemniaki-fondant#szukaj/angielskie ziemniaki/przepisy

Okazuje się, że ziemniaki z wody i frytki nie wyczerpują wszystkich możliwości podania ziemniaków do drugiego dania. Dla oczekujących czegoś specjalnego strzałem w dziesiątkę będą Pomarańczowe puree ziemniaczane, Indyjskie ziemniaki lub Ziemniaki w panierce curry:

http://www.przepisy.pl/przepis/ziemniaki-w-panierce-curry#szukaj/ziemniaki/przepisy

A na pierwsze danie… pyszna zupa ziemniaczana! Z dodatkiem papryki to naprawdę znakomitość!

Ziemniaczane szaleństwa

Gotowane, pieczone, w formie frytek, w postaci kopytek… to nie wszystko! Ziemniaki można przyrządzić jeszcze na setki innych sposobów! W papilotach, na parze, smażone z ziołami, grillowane, jako podstawa zapiekanek i sałatek – zawsze będą smakować wyśmienicie i nigdy się nam nie znudzą. A prawdziwym poszukiwaczom nowych smaków trzeba koniecznie polecić Nadziewane skorupki ziemniaków, Ziemniaki w ziołowym sosie, Ziemniaki w mundurkach z łososiem i Ziemniaki po bombajsku!

http://www.przepisy.pl/przepis/ziemniaki-w-mundurkach-z-lososiem#szukaj/Ziemniaki w mundurkach z łososiem/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/ziemniaki-po-bombajsku#szukaj/ziemniaki/przepisy

Przepisy na dania z ziemniaków znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na kanale „Przepisy.pl” na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Przepisy są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.



[1] http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,12193764,_PB___Polacy_jedza_wiecej_kaszy__ryzu_i_makaronu.html